LITHIUM-ZWAVELBATTERIJ VOOR ELEKTRISCHE BOOT

Twee zwaargewichten in de wereld van de hoogwaardige accutechnologie werken samen om ’s werelds eerste luxeboot met lithium-zwavelaccu’s te ontwikkelen. Motorsportleverancier Williams Advanced Engineering en lithium-zwavel-specialist Oxis Energy gaan samenwerken aan een 400 kWh accupack goed voor 100 zeemijl per lading.

Beide Engelse bedrijven willen de toenemende populariteit van de lithium-zwavel-accu-technologie vertalen naar de maritieme sector. Eerder voorzaag Oxis al een eColt elektrisch vliegtuig van een lichtgewicht accupack waarmee 370 km kon worden gevlogen. Williams was de oorspronkelijke acculeverancier voor de Formule E-races, een rol die het weer op zich zal nemen voor het seizoen 2022/23. Het levert ook de accu’s voor de ETCR- en Extreme E-serie. De bedrijven werkten eerder ook al samen aan andere projecten.

Eerste toepassing

Oxis en Williams richten nu in samenwerking met de Singaporese Yachts de Luxe (YdL) hun vizier op zee. Met behulp van de ultralichte lithium-zwavelceltechnologie van Oxis zal Williams het 400 kWh accupakket en het accumanagementsysteem voor een ruim 12 meter lang luxe pleziervaartuig, dat ontworpen is door YdL-directeur Jean-Jacques Coste. Het accusysteem zal het jacht van stroom voorzien gedurende een gepland vaarbereik tussen 70 en 100 zeemijl (130 en 185 km).

Williams heeft veel expertise in het ontwerp, de ontwikkeling en de assemblage van geavanceerde accusystemen, waaronder een aantal toepassingen in de zeer veeleisende wereld van de autosport. Door de samenwerking met Oxis Energy wordt dat potentieel nu ook in de maritieme sector verkend.

Naast een vijf keer hogere energiedichtheid als lithium-ionbatterijen, zijn lithium-zwavelcellen niet afhankelijk van giftige of zeldzame aardmaterialen, wat een veiliger alternatief biedt voor open-watertoepassingen. Aan het einde van de levensduur van de batterij kunnen de materialen worden verwijderd zonder het milieu te schaden. Naast de boot die nu in ontwikkeling is, verwacht Williams dat de technologie van het accusysteem schaalbaar is naar andere schepen.

De nieuwe lithium-zwavel-aangedreven elektrische boot zal zijn debuut maken op de Monaco Yacht Show van 2021 in september aanstaande.

Bron:

  • ± 1 minuut