Nieuws van Beekhuis Yachtbrokers

11-11-2018

KNRM wint internationale prijs voor moedige reddingsacties

Op donderdagavond 8 november hebben de vrijwillige proffesionals van KNRM Terschelling Paal 8 de IMRF Award gewonnen. Deze internationale award erkent en bedankt individuen en teams voor moedige reddingsmissies, technische innovaties, ontwikkelingsinitiatieven of andere bijzondere diensten op het gebied van Search and Rescue (SAR). Het Terschellinger reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij verdiende haar nominatie vanwege de combinatie van twee reddingsacties onder extreem barre omstandigheden.

De eerste reddingsactie was op 29 oktober 2017 samen met KNRM West Terschelling en KNRM Ameland Ballumerbocht voor de Drifa, een guardvessel met vier personen aan boord, dat door motor- en stuurproblemen op twee na alle voorramen van de brug ingeslagen had, in metershoge zeeën. De reddingboten voeren in windkracht NW8 door golven van 6 met uitschieters naar 10 meter en ze bleven standby totdat het schip veilig was.

De tweede reddingsactie was afgelopen februari samen met KNRM Eemshaven en KNRM Lauwersoog voor een vastgelopen viskotter ZK80 Linquenda in het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog waarbij het met windkracht 8, een watertemperatuur van – 2, en een door de storm gedaalde gevoelstemperatuur van – 18 een uitdagende klus was voor de vrijwillige redders. De Terschellinger reddingboot Frans Hogewind was uiteindelijk de enige reddingboot die er nog bij kon komen dankzij geringe diepgang en pikte drie vissermannen van boord. Samen met de opvarenden van het vissersschip zijn ze door de ijzige weersomstandigheden terug naar het reddingstation gevaren.

In beide reddingsacties had de vrijwillige bemanning te maken met extreme (weers)omstandigheden, zeker omdat de Valentijn-klasse een half open boot is. De eerste keer waren de hoge golven en de harde wind gevaarlijk, de tweede keer zat het gevaar in de wind, de kou en het ontstane ijs op het schip. In beide gevallen toonde de bemanning goed zeemanschap, moed en uitstekende kennis van de zee.

De IMRF Award werd uitgereikt aan schipper Henk Spanjer en bemanningslid Gert Haarsma tijdens de IMRF European Meeting Conference in Horten, Noorwegen. Deze internationale prijs is een prijs voor alle 1.300 vrijwillige redders van de KNRM die 365 dagen per jaar 24 uur per dag klaar staan voor het redden en helpen van mens en dier op en rond het water.

    
 


04-11-2018

"Honderden schepen zullen worden gesloopt door certificaatregel"

Het zogenaamde Certificaat van Onderzoek (CvO) treft voornamelijk eigenaars van historische woon- en recreatieschepen, zoals klippers en tjalken. Volgens Lex Tichelaar moeten eigenaars van deze boten flink in de buidel tasten. "Om een boot geschikt te maken voor een CvO zijn eigenaren al snel 10.000 euro verder."

Boete

Zonder het CvO-certificaat mogen de boten per 1 januari 2019 het water niet meer op. Anders krijgen de schippers een boete van 1.250 euro per keer dat ze worden opgepakt. Er moeten in korte tijd heel veel boten worden opgeknapt, maar volgens Tichelaar is daar helemaal niet genoeg capaciteit voor. "De mensen zijn er niet en de hellingcapaciteit ook niet." De eigenaar van de werf in Harlingen is bang dat, als gevolg van deze maatregel, honderden schepen zullen worden gesloopt.


Bron:


28-10-2018


Boot & Fun

Boot & Fun Berlijn 2018 diverser dan ooit

Boot & Fun Berlin blijft groeien: nog nooit werden er zoveel verschillende soorten boten, bootmerken en modellen getoond. Van 29 november tot 2 december 2018 wordt – verspreid over twaalf zalen – een enorme verscheidenheid samengebracht.

Na een zomer van superlatieven volgt de Boot & Fun Berlin: beter dan ooit. Watersporters en watertoeristen kunnen zich hier van 29 november tot 2 december 2018 voorbereiden op het komende seizoen. De Berlijnse show wordt beschouwd als een van de grootste botenbeurzen voor de binnen- en kustwateren.

Boten voor elk gebruik

Boot & Fun Berlin start met haar ‘Gala der Boote’ op woensdagavond 28 november 2018. Daarna volgen nog vier dagen waarop ongeveer 700 exposanten uit twaalf landen hun producten en diensten presenteren. Bezoekers vinden hier boten voor elk gebruik. Nooit eerder hebben bezoekers van de beurs zoveel diversiteit kunnen ervaren als dit jaar.

Motorjachten: alle formaten

Vooral het aanbod aan motorboten en jachten is sterk. Bekende fabrikanten zoals Bavaria, Beneteau, Delphia, Galeon, Jeanneau, Marex en Sealine presenteren zich in hal 3 met hun jachten van meer dan 30 voet. Voor het eerst zijn ook de luxe jachten van de Cranchi-werf uit Italië hier te vinden.

Ook het scala aan sportieve motorboten wordt aanzienlijk uitgebreid. Bijzonder populair dit jaar zijn de Amerikaanse boten van de merken Bayliner, Four Winns, SeaRay en Stingray. Voor iedereen die de kracht van de motoren bij de boeggolf wil aflezen, worden de merken Aqualine, B1-Yachts, Inter, Öchsner boten, Parker, Saver en Quicksilver ook gepresenteerd in hal 4. Voor het eerst presenteert de Finse botenbouwer Finnboat zich in hal 4 met zijn merken Terhi, Silver, AMT en Alucat. En er is meer aanbod uit Finland: de merken Bella, Flipper en Aquador worden ook verwacht.

In hal 2 vinden we naast charterschepen ook de stalen jachten van Gruno en Linssen jachten. Ook is hier de ‘E-boat salon’ gesitueerd met een grote selectie elektrische boten en motoren uit heel Europa. Daarbij is er een breed aanbod van – veelal open – boten voor de binnen- en havenwateren, die de rivieren en het merenlandschap in en rond Berlijn veroveren. Naast de Nederlandse merken Interboat, Maril en Antaris is iSloep er voor de eerste keer bij.

Klassiekers

“Classic Berlin” is de eerste en grootste overdekte tentoonstelling in Duitsland voor klassieke jachten, te vinden in Hal 6.2a. Hier kunt u een unieke collectie klassiekers bewonderen, gemaakt van hout, chroom en geklonken staal, zoals Riva en Boesch of de ‘vergeten’ scheepswerven zoals Engelbrecht of Beelitz. Dit jaar zal er ook aandacht zijn voor bakdekkers.

Hijs de zeilen

Zeilliefhebbers gaan naar hal 25 met een overzicht van jachten tot 35 voet, inclusief de merken Bente, Sarch, First27, Karu Boats, Fricke & Dannhus, Pointer Yacht en Moira en de nieuwe modellen van de Hanse Group. Bavaria en Jeanneau zijn te vinden in hal 3.

Leven aan boord

De droom om op het water te leven, is ook te ervaren in Berlijn. Daarom presenteert Boot & Fun ook woonboten en drijvende huizen in hal 25. De Houseboat-experts leggen alles uit over planning, constructie en het vinden van een ligplaats.

Voor degenen die hun boot “van privé naar privé” willen verkopen, is de gebruikte botenmarkt in Hall 1.2 precies wat u zoekt.

Bij- en visboten

Het ‘AngelBoot Berlin’ had vorig jaar een succesvolle première. Zo succesvol dat deze visbeurs dit jaar wordt gepresenteerd op een verdubbelde tentoonstellingsruimte en de duur ervan is verlengd tot de duur van Boot & Fun Berlin. Toonaangevende fabrikanten van aluminium vissersboten zullen zichzelf hier presenteren. Naast de AngelBoot Berlin in hal 23, is er AngelWorld Berlin in hal 21 en 22. Hiermee worden er voor het eerst drie zalen vrijgemaakt voor het trendthema vissen.

Lees meer over de beurs op de site: BOOT & FUN BERLIN

 


26-10-2018

'We kunnen alleen maar hopen'; boten liggen scheef door laagwater

GIESBEEK - Het lage water heeft gevolgen voor steeds meer plaatsen in Gelderland. Neem nu Giesbeek, waar meerdere plezierjachten in de haven niet meer recht kunnen liggen.

'We kunnen eigenlijk niets,' vertelt Chris Heil, lid van watersportvereniging Giesbeek. 'Alleen maar hopen dat het gaat regenen in Duitsland.' Door regenval in onder andere Duitsland en Zwitserland wordt het waterpeil in de Rijn aangevuld, wat de enige oplossing is voor het laagwaterprobleem in ons land.

Schade

Die oplossing is hard nodig voor de ruim 400 schepen die in de haven van Giesbeek liggen. 'Alleen de schepen met een platte onderkant zakken mee met het water. Alle andere kunnen veel schade oplopen omdat ze scheef komen te liggen. In principe moet een schip op de kiel (het zwaard) kunnen liggen maar dat is ook weer afhankelijk van de ondergrond.'

Winterklaar

Een bijkomend probleem is dat de schepen door het lage water niet uit de haven van Giesbeek gehaald kunnen worden. 'De meeste eigenaren doen dat voor de winter maar nu moeten de schepen in het water winterklaar gemaakt worden', vertelt Heil. 'Dat kost nogal wat.' Om dat te voorkomen moet er nog voor de winter invalt een meter water bij. 'Dus we blijven maar hopen.'

Bron:


 


23-10-2018

Nominatie IMRF Award voor KNRM Terschelling Paal 8

18-10-2018 Terschelling Paal 8

Woensdag 17 oktober is bekend geworden dat de bemanning van KNRM Terschelling Paal 8 genomineerd is voor de IMRF Award. Deze award erkent en bedankt individuen en teams voor moedige reddingsmissies, technische innovaties, ontwikkelingsinitiatieven of andere bijzondere diensten op het gebied van SAR. Het Terschellinger reddingstation verdient haar nominatie vanwege de combinatie van twee acties onder barre omstandigheden.

De eerste actie was op 29 oktober 2017 samen met KNRM West Terschelling en Ameland Ballumerbocht voor de Drifa, een guardvessel met vier personen aan boord, dat door motor- en stuurproblemen op twee na alle voorramen van de brug ingeslagen had, in metershoge zeeën. De reddingboten voeren in windkracht NW8 door golven van 6 met uitschieters naar 10 meter en ze bleven standby totdat het schip veilig was. De tweede actie was afgelopen februari samen met KNRM Eemshaven en KNRM Lauwersoog voor een vastgelopen viskotter ZK80 Linquenda in het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog waarbij het met windkracht 8, een watertemperatuur van – 2, en een door de storm gedaalde gevoelstemperatuur van – 18 een uitdagende klus was voor de vrijwillige redders. De Terschellinger reddingboot Frans Hogewind was uiteindelijk de enige reddingboot die er nog bij kon komen dankzij geringe diepgang en pikte drie vissermannen van boord. Waarna ze weer terug moesten door de ijzige weersomstandigheden.

In beide acties had de bemanning te dealen met buitengewone (weers)omstandigheden, zeker als je weet dat de Valentijn-klasse een half open boot is. De eerste keer waren de hoge golven en de harde wind gevaarlijk, de tweede keer de wind en de kou en het ontstane ijs op het schip. In beide gevallen toonde de bemanning goed zeemanschap, moed en uitstekende kennis van de zee.

Over een maand wordt tijdens de European Meeting Conference de winnaar bekend gemaakt. Daarvoor reist een delegatie van het reddingstation af om op het galadiner van het IMRF Award de prijs hopelijk in ontvangst te nemen.

Bron:


Logo KNRM


18-10-2018

Boten jachthaven Deventer door laagwater IJssel voorlopig niet naar winterbeurt

Door de recordlage waterstand van de IJssel komen de boten van de Deventer jachthaven aan de Rembrandtkade voorlopig niet toe aan een jaarlijkse winterbeurt. Daarvoor moeten ze door de Prins Bernhardsluis naar de stalling, maar bij de huidige waterstand van 72 centimeter boven NAP kan die niet schutten.

Dat blijft waarschijnlijk ook nog wel even zo, zegt Nathalie Hendriks, echtgenote en rechterhand van havenmeester Max Hendriks. Vrijwel de gehele vloot van de vereniging ligt nog aan de jachthaven. ,,Volgens mij moet de waterstand naar 1.10 meter voor ze regulier gaan schutten. Het is afwachten tot het zover is. Echt afwachten, want er valt geen termijn aan te plakken. Gezien de voorspellingen blijft het voorlopig nog wel even zo.''

Trailerhelling onbereikbaar

De planning was om de boten afgelopen weekend én komend weekend naar de winterberging te verplaatsen, maar doordat door de lage waterstand niet geschut kan worden, is die voorlopig onbereikbaar. Omdat ook de trailerhelling door de lage waterstand onbereikbaar is geworden, liggen er ook nog speedboten die niet uit het water kunnen worden gehaald.''

Berekend

Gezien het weer is het voor de meeste boten voorlopig nog niet zo dramatisch, dat ze niet naar de winterstalling kunnen, zegt Hendriks. Dat verandert mocht de situatie nog heel lang duren. ,,Dan krijg je weersomstandigheden waar niet alle boten op berekend zijn.''


Gerelateerde afbeelding

Bron:


19-09-2018

Eerste editie Hamburg Boat Show biedt voor ieder wat wils

Van woensdag 17 tot en met zondag 21 oktober 2018 wordt de eerste editie van Hamburg Boat Show gehouden. De beurs viert zijn première met ongeveer 300 exposanten en het volledige scala aan watersporten op het beursterrein in de Hanzestad. “Van beginners tot professionals – iedereen die van water houdt, krijgt waar voor hun geld”, vertelt Torsten Conradi, voorzitter van de Duitse Boot- en Scheepsbouwers Vereniging (DBSV), die de nieuwe beurs organiseert.

Centraal staan de promenades in Hal B6, waar twintig motor- en zeilboten in hun natuurlijke omgeving getoond worden. Daarnaast wordt een groot aantal boten gepresenteerd op individuele stands in de beurshallen. De Hamburg Boat Show is meer dan alleen een productenshow. Met de grote hoeveelheid technische informatie en lezingen, biedt het evenement volop input voor watersporters en boardfans. Daarnaast is er aandacht voor maritieme reizen en kunst en kunnen bezoekers ook zelf in actie komen in het vijf meter brede zwembad.

Family Boat Building

Als u niet direct een boot kunt kopen, kunt u deze zelf bouwen. In de ‘Family Boat Building’ wordt gedurende vijf dagen gehamerd, geschuurd en in elkaar gezet door drie families. Ouder en kind produceren een houten bootje onder deskundige begeleiding. Bezoekers kunnen de voortgang tijdens de show bekijken. Op de laatste dag van de show worden de drie boten voor het eerst te water gelaten.

De Hamburg Boat Show vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 oktober 2018 in het beursgebouw in Hamburg. Het evenement is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 20.00 uur. Het dagticket kost 14 euro. Kinderen van 6 tot 16 jaar betalen 6 euro. Het familieticket is beschikbaar voor 32 euro.

Hier is de link naar de site: HAMBURG BOAT SHOW


19-09-2018

35ste editie HISWA te water boekt succes in Lelystad met 22.563 bezoekers

Met 22.563 bezoekers en een uitstekende sfeer is de 35ste editie, en tevens eerste editie in Lelystad, een groot succes te noemen. Op de kade en de steigers van de Bataviahaven gonsde het van de positieve berichten. De nieuwe locatie, de indeling van de haven, de aankleding, het brede aanbod aan boten, de diversiteit aan kade exposanten en natuurlijk het proefvaren, alles leek bij te dragen aan een positieve sfeer.

Directeur Arjen Rahusen liet weten, “Het is fantastisch om te zien dat alles wat wij met het team bedacht hebben zo mooi is samengekomen, het klopte gewoon. Ik ben dan ook enorm trots dat we deze eerste editie in Lelystad het concept goed hebben kunnen neerzetten. De feedback van zowel exposanten als bezoekers bevestigd ons in de keuze voor de Bataviahaven. Ik ben zeer tevreden met het aantal bezoekers dat wij hebben mogen ontvangen, zeker wanneer je je realiseert dat de beurs van zes naar vijf dagen is gegaan. Wij zien de toekomst hier in Lelystad dan ook zonnig tegemoet!”

Meer bezoekers

Tijdens de 35ste editie van de HISWA te water werden in totaal 298 nieuwe boten getoond, 17,5% meer dan vorig jaar in Amsterdam. Het gevoel op de steigers was niet alleen goed, ook op het gebied van verkoop waren er optimistische geluiden te horen. Zo werden er op de eerste dag van de beurs al boten verkocht en ging er voor velen een volle agenda opvolgafspraken mee naar huis. Paul Hameeteman van Nova Yachting, een van de deelnemers van het eerste uur gaf aan, “dit is hoe een botenshow moet zijn. De haven is prachtig ingevuld, het kan gewoon niet beter”.

Ook de 36ste editie van de HISWA te water zal weer plaatsvinden in de Bataviahaven van Lelystad. De haven zal in 2019 wederom omgetoverd worden tot het walhalla voor ieder type watersporter van 4 tot en met 9 september.

Bron:


19-09-2018

Premiejagers op zoet water

Schepen in nood worden steeds vaker door particuliere bergingsbedrijven zoals Lima Delta uit Edam van het Markermeer opgepikt. Al hebben de schipbreukelingen vaak het idee dat het de KNRM is die ze komt redden. De snelle schepen lijken op elkaar. Tot de rekening van duizenden euro’s voor een sleepje wordt gepresenteerd. Want dat doet de KNRM namelijk gratis.

Particuliere redders en KNRM zitten in elkaars vaarwater. Het mag, wat de particuliere redders doen. Het zijn premiejagers op zoet water. Je luistert de marifoon uit op kanaal 16 en houdt P2000 in de gaten. Als er een noodsignaal is, stuif je het water op. Je biedt een sleeplijntje aan en hup de buit is binnen. Wie in nood is, wil hulp en de rekening gaat doorgaans naar de verzekeringsmaatschappij.

Verzekerd

Daarom raadt berger Lima Delta mensen aan goed verzekerd het water op te gaan. Een woordvoerder benadrukt dat zijn redders zich netjes voorstellen. ,,Als ze in nood zijn, denken mensen maar aan één ding: ik wil hulp. Op de wal vragen ze zich later af of het wijs is geweest, want dan blijken ze alleen een WA-verzekering te hebben. En dan komen de discussies.’’

Want soms betaalt de verzekeraar niet, zoals Marita Beckers meemaakte toen hun zeiljacht in problemen raakte. En nu zit ze met een rekening van 2800 euro voor een sleepje naar de haven van Enkhuizen. Soms gaat de prijs omlaag, weet Kees Brinkman van de KNRM die een dossier met klachten heeft over particuliere redders. Jongens die een buitenboordmotor voor het gat van de haven van Volendam verloren, kregen een rekening van 600 euro wat na een stevig protest 250 werd.


Premiejagers op zoet water
Bron:


30-08-2018

Marker Waddeneiland gaat open voor publiek

Wie wil zonnebaden of vogelkijken op de Markerwadden is vanaf 8 september welkom met een eigen zeilboot op 'het eerste' eiland. De andere wadden in het Markermeer blijven beschermd natuurgebied

In 2016 werd gestart met de aanleg van eilanden in het Markermeer. Door de inpoldering van het IJsselmeer en de afscheiding tussen het Marker- en IJsselmeer vormde zich een steeds dikkere slibdeken in het water. De eilandjes zouden het slib filteren en zorgen voor meer stroming, en dus betere leefomstandigheden voor flora en fauna.

De wadden zijn beschermd natuurgebied, maar één eiland is vanaf september vrij te bezoeken. Je moet je dan wel via een app aanmelden voor een aanlegplek. Voor dagjesbezoekers is een speciaal haventje gebouwd, waarvandaan gewandeld kan worden.

Vogelspotten

Op het nieuwe eiland is twaalf kilometer aan wandelpaden aangelegd, er zijn vogelhutten en een uitkijktoren, voor wie wil vogelspotten of gewoon genieten van het uitzicht. Zonnebaden met een meegebracht picknickmandje mag volgens Natuurmonumenten ook.

Om te vieren dat het eiland publiekelijk toegankelijk wordt, vaart vanaf Lelystad een veerboot heen en weer op zaterdag 8 en zondag 9 september, zodat ook mensen zonder zeilboot kunnen kennismaken met het nieuwe stukje Nederland.


De Marker Wadden
Bron:


05-08-2018

HISWA te water 2018

De 35ste editie van de HISWA te water vindt plaats van woensdag 5 tot en met zondag 9 september 2018 op de nieuwe locatie, de Bataviahaven in Lelystad.

Openingstijden

Van woensdag 5 september tot en met 9 september is de HISWA te water geopend van 10:00 - 18:00. Op vrijdag 7 september houden wij de deuren open tot 20:00.

Dé beurs voor watersporters

De HISWA te water is de enige in-water bootshow van Nederland. Aan de steigers liggen zo’n 250 boten in alle soorten en maten; van sloep tot zeiljacht en van motorboot tot tender. Op de kade vindt u een breed assortiment van nautische producten. Op het water spettert het van de activiteiten voor jong en oud. Een inspirerend evenement voor iedereen die van watersport houdt.

Van basic tot superluxe

Wilt u een boot kopen? U oriënteren op de nieuwste modellen? De laatste trends in de (inter)nationale jachtbouw ontdekken? Tips van professionals krijgen? De HISWA te water is het Mekka voor iedereen die graag het water op gaat en van mooie boten houdt. Bezoekers ontdekken er de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. Van klein tot groot, seriegebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester: het overzicht van boten, met ook dit jaar weer tientallen (wereld)primeurs, is zonder meer indrukwekkend te noemen.

Meer dan boten

De HISWA te water biedt meer dan alleen boten. Op de kade presenteren exposanten hun nautische artikelen, kleding en accessoires. Op en rond het water vindt een spetterend programma plaats voor kinderen en volwassenen. Proefvaren, zeillessen voor kinderen, roeien, surfen, manoeuvreerwedstrijden en matchracen zorgen voor een dynamisch watersportdecor rondom de tentoongestelde boten.

Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water 2018

Ook dit jaar is Beekhuis Yachtbrokers vertegenwoordigd op de Hiswa te Water met een presentatie van het gehele bestand op de stand van Yachtfocus met nummer KB-40.

Hier is de link naar de site: HISWA TE WATER 2018


Afbeeldingsresultaat voor hiswa te water bataviahaven lelystad


03-08-2018

Grote Sluis Spaarndam dicht voor pleziervaart

Hoogheemraadschap Rijnland sluit de Grote Sluis bij Spaarndam vanaf vrijdagochtend voor onbepaalde tijd voor de pleziervaart.

Rijnland neemt dit besluit als gevolg van de aanhoudende droogte en de verziltende effecten op het watersysteem. Recreatievaartuigen kunnen uiterlijk donderdag 2 augustus de sluis passeren. De stremming geldt tot nader order.

Locodijkgraaf Jeroen Haan: ,,Dit zijn besluiten die je moet nemen en liever niet wilt nemen. Iedere keer dat de sluisdeuren nu opengaan, stroomt er water binnen met een steeds hoger zoutgehalte. Dit kan zo niet langer doorgaan. De natuur en landbouw lopen schade op. Het zoete water dat er nog is, willen we vasthouden en in het hele gebied doorspoelen.”

Normaal haalt het hoogheemraadschap zoet water uit de Rijn bij boezemgemaal Gouda om hiermee het verzilte water in het noorden door te spoelen. Daarna vindt het water een uitweg in het Noordzeekanaal bij de gemalen Spaarndam en Halfweg.

Nu staat door de droogte de zoetwateraanvoer onder druk, waardoor het zoutgehalte rond Spaarndam oploopt tot soms 650 milligram per liter.

De gemeente Haarlem vindt het jammer dat de pleziervaart door de maatregel wordt getroffen, maar heeft begrip voor de sluiting. ,,Het is aan Rijnland met daar aanwezige kennis om dit besluit te nemen.’’

De sluiting gaat vrijdagochtend om half zes in de ochtend in. Pleziervaartuigen mogen ook niet meeschutten met beroepsvaart dat de Grote Sluis nog wel mag passeren.

Grote Sluis Spaarndam dicht voor pleziervaart

Bron:


20-07-2018

Watertoevoer in Rijn door droogte tot onder minimumgrens gedaald

De toevoer van water in de Rijn die bij Spijk Nederland binnenstroomt, is de afgelopen week gedaald tot onder de minimumgrens die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) hanteert voor de maand juli.

De lage waterstand leidt mogelijk tot maatregelen, meldt de LCW woensdag in de zogeheten droogtemonitor. Wat die maatregelen precies inhouden, is nog niet duidelijk.

De LCW stelt dat de Rijn en de Maas belangrijk zijn voor de wateraanvoer in Nederland. De minimale hoeveelheid die in juli door de Rijn moet stromen, is volgens de LCW 1.200 kubieke meter per seconde. Op 15 juli zakte de watertoevoer onder die grens. De hoeveelheid is nu 1.140 kubieke meter per seconde.

In het stroomgebied van de rivier, elders in Europa, wordt komende week bijna geen neerslag verwacht, waardoor de wateraanvoer bij Lobith vermoedelijk zal dalen tot ver onder de 1.100 kubieke meter per seconde. De LCW heeft daarom code geel afgegeven, wat betekent dat er een dreigend watertekort is.

Maas

De wateraanvoer in de Maas zal nog afnemen tot tussen de 30 en 60 kubieke meter per seconde. De LCW verwacht niet dat de stand de komende vijf tot vijftien dagen onder de ondergrens van 25 kubieke meter per seconde zal zakken.

Om verzilting in het westen van het land tegen te gaan, wordt extra water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat gebeurt via de zogeheten Kleinschalige Wateraanvoer en deze is over ongeveer een week volledig in werking gesteld.

Grotere vraag

De waterpeilen in het IJsselmeergebied zijn "op niveau", behalve die van de Veluwerandmeren. Op de hoge zandgronden in Nederland (Noord-Brabant, Limburg, Drenthe, Twente, de Achterhoek en de Veluwe) zijn de gevolgen van de droogte het meest te merken. Die gebieden profiteren niet van de wateraanvoer van rivieren en zijn volledig afhankelijk van neerslag.

De vraag naar water kan met name in de landbouw de komende tijd groter worden dan het aanbod. "Op dit moment zijn vraag en aanbod in evenwicht, maar dat gaat veranderen", zegt Harold van Waveren, voorzitter van de LCW. Ook in de weken die voor ons liggen, verwacht het KNMI geen neerslag van enige betekenis.

Sluizen

Door de Afsluitdijk en de Haringvlietsluizen wordt geen water meer afgevoerd naar zee. Dat wordt gedaan om zoveel mogelijk zoet water vast te houden. Daarnaast wordt bij meerdere sluizen pas geschut als de sluis helemaal vol is. Op die manier wordt ook water bespaard.

Het scheepvaartverkeer kan daar enige hinder van ondervinden, maar volgens de LCW hebben schippers vooralsnog weinig last van de droogte. Wel is de verwachting dat die hinder de komende weken toe zal nemen, doordat de waterstand in de Rijn daalt.

Beregeningsverbod

Het verbod op beregening uit oppervlaktewater dat is afgekondigd in het zuiden en oosten van het land, blijft van kracht. De LCW benadrukt het belang van het naleven van dit verbod, om schade aan gewassen en de natuur "zoveel mogelijk te beperken".

De verwachting is dat het landelijke gemiddelde van het neerslagtekort zal stijgen tot 266 millimeter en volgens de LCW is "een dergelijk neerslagtekort vergelijkbaar met de situatie in het recordjaar 1976".

Veendijken

Om te voorkomen dat veendijken doorbreken, worden die door de waterschappen in de gaten gehouden. Door de droogte wordt het veen lichter en dat zou ervoor kunnen zorgen dat de dijk wordt weggespoeld, zoals in 2003 gebeurde.

Sindsdien worden de dijken bij langdurige droogte continu gecontroleerd en waar nodig natgespoten. Daardoor wordt het veen zwaarder, wat een dijkdoorbraak moet voorkomen.

Waterkwaliteit

Door de droogte en de warmte neemt de waterkwaliteit af. Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen daarom op alleen te gaan zwemmen bij officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is. De afgelopen week zijn er steeds meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in zoet water.

De verwachting is dat de watertemperatuur de komende week verder zal stijgen en de kwaliteit daarmee verder afneemt. Maar relatief gezien valt het mee. ''Ondanks de hoge watertemperatuur is de waterkwaliteit vergeleken met andere jaren nog van een goede kwaliteit'', meldt de LCW.

De gemeente Sittard-Geleen heeft inwoners gewaarschuwd vanwege rattenoverlast. Door de droogte vallen de putten langs de straat droog. ''Dat hebben ratten niet graag. Ze hebben namelijk iedere dag water nodig en komen uit het riool omhoog op zoek naar water en voedsel'', aldus de gemeente. Volgens de gemeente helpt het om emmers water in putten te gooien.Bron:

      


Realistisch

Bij u aan boord geven wij een markt- gerelateerd prijsadvies af en bespreken we de te voeren verkoopstrategie...
Lees verder...

Transparant

Beekhuis Yachtbrokers biedt een tweetal mogelijkheden ten aanzien van de te berekenen provisie. Beide op basis van 'No Cure No Pay'...
Lees verder...

Zekerheid

De koopsom, verdeeld over een aanbetaling en restbetaling, zal worden gestort op het bankrekeningnummer van de Stichting Beheer Derdengelden Hiswa Vereniging....
Lees verder...

Full-service

Geen verkoophaven, echter wèl volledige service voor uw jacht op de eigen ligplaats...
Lees verder...