Nieuws van Beekhuis Yachtbrokers

15-09-2017

Kathedraal van stoom pompt regenwater weg

„Wij doen er alles aan om eraan mee te helpen dat Friesland droge voeten houdt.” Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer, laat met plezier het grootste stoomgemaal ter wereld zien.

Het voelt aan als een museum, maar die term mag niet worden gebruikt. „We zijn geen museum. Er worden hier geen voorwerpen uit het verleden tentoongesteld, maar actief gebruikt.”

Zondagmiddag werd het stoomgemaal in werking gesteld vanwege de hoge waterstanden. Wetterskip Fryslân maakt gebruik van het historische gemaal om water af te voeren uit de Friese boezem; het stelsel van meren en kanalen. De beslissing om het gemaal in werking te stellen is een preventieve maatregel geweest om de verwachte neerslag te kunnen verwerken. Daarbij werd ook overwogen dat de bodem al behoorlijk verzadigd is en daardoor weinig regen meer kan opnemen.

Het gemaal wordt gemiddeld eens in de twee jaar gebruikt tijdens perioden met veel regen en wind. Jaarlijks wordt het wel één keer in werking gebracht om het te testen en personeel op te leiden.

Het is uniek dat het gemaal al in de maand september functioneel is. De laatste keer dat het gemaal voor het zogeheten stormseizoen, dat pas in oktober begint, in werking werd gesteld, was in 2004. „We hebben te maken met een unieke situatie”, aldus gemaalchef Eeltje Frans de Boer. „Maar gelukkig waren we op alles voorbereid en loopt alles gesmeerd.”

Het stoomgemaal, dat behoort tot het Unescowerelderfgoed, is normaliter van februari tot en met december open van dinsdag tot en met zondag. Afgelopen maandag was het gemaal ook open, zodat bezoekers met eigen ogen het gemaal in bedrijf konden zien.

Genie

Er kwamen de afgelopen dagen honderden bezoekers naar Lemmer. Een van hen was een gepensioneerde werktuigbouwkundige uit Eindhoven, die om vijf uur in de ochtend vertrok om als een van de eerste bezoekers in Lemmer te zijn. „Ik had mezelf voorgenomen ooit eens bij dit gemaal te gaan kijken, maar dan wel als het in bedrijf zou zijn. Vandaag is dat moment, en het smaakt naar meer. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe ze honderd jaar geleden optimaal gebruik hebben gemaakt van de technische mogelijkheden. Dat het stoomgemaal nog altijd in werking gesteld kan worden, is fenomenaal.”

De Eindhovenaar laat weten dat hij nog een keer terug hoopt te komen, want hij kan lang niet alles goed tot zich door laten dringen op één dag. „Maar dan wel op een moment dat het gemaal weer onder stoom staat.”

Een andere bezoeker noemt ingenieur Wouda, naar wie het gemaal genoemd is, een genie. De kathedraal van stoom, zoals het gemaal wel wordt genoemd, pompt maar liefst 4 miljoen water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer.

Bij de Stichting Ir. D. F. Woudagemaal zijn 120 vrijwilligers actief als gids. Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor de operationele gedeelte van het gemaal. „Het is vooral heel mooi om te merken dat bijna iedereen die betrokken is bij het gemaal een passie heeft om de historie levend te houden”, zegt directeur Boesjes-Beljon. Gistermiddag om vijf uur werd de laatste stoom geblazen en daarna kwam het gemaal weer tot stilstand. Naar verwachting is er in de afgelopen dagen genoeg water naar het IJsselmeer gepompt om de regenval in de komende dagen te kunnen verwerken.

2017-09-13-REG1-wouda1-4-FC_web

​Bron:


13-09-2017

Spannende ideeën

Met nieuwe concepten en innovatieve ideeën zijn we decennia lang trendsetters in onze branche geweest. De beste voorbeelden zijn onze eerste computer gestuurde watersportinformatiebalie, het mediterrane centrum, de Caribische Trofee. Het Charter Forum en gloednieuwe evenementen zoals wakeboarders TEAM UP WITH A PRO of de INTERBOOT Media Cup laten zien dat we doorgaan met het creëren van de watersports toekomst.

De INTERBOOT is meer dan alleen een tentoonstelling om te kijken, wat een groot voordeel is voor onze exposanten. We willen bij het publiek enthousiasme voor watersport opwekken. Ons gevarieerde entertainmentprogramma, georganiseerd met de hulp van de INTERBOOT SPORTS GROUP, omvat jaarlijks ongeveer 500 evenementen voor u om mee te doen en u op te vrolijken. Ze maken het eerlijk bezoek een fascinerend evenement voor ervaren watersportatlanten, evenals jonge of nieuwe groepen van potentiële kopers.

Onze INTERBOOT Journal, de exposantencatalogus, biedt u niet alleen indexen van exposanten en hallen, maar ook nuttige informatie over de INTERBOOT, maar ook interessante artikelen over de veelvoorkomende activiteiten en de laatste trends op de beurs.

Een uniek gevoel

Het meer van Constance is bekend om zijn prachtige landschap. Met ongeveer 6 miljoen overnachtingen dit jaar blijkt hoe populair deze reisbestemming is. Naast de unieke locatie van de internationale watersporttentoonstelling biedt de Messe Friedrichshafen speciale service en hoog comfort. Het is gemakkelijk om vertrouwd te raken met zijn architectuur en het compacte gebied. Een moderne infrastructuur en het opnemen van het Meer van Constance in het eerlijke concept bieden tentoonstelling mogelijkheden zonder vergelijking.

Bij de INTERBOOT kunt u uw product perfect accentueren - in de hal, op het terrein of direct aan het meer van Constance, in de INTERBOOT-Haven. Het biedt u een groot watersportgebied met zijn 535 km² een eigen klasse - en met meer dan 100 ligplaatsen hebben talrijke exposanten ideale demonstratie- en testmogelijkheden. Top sportevenementen en een spectaculaire show met veel activiteiten om mee te doen, zorgen voor een hoge media aanwezigheid en bezoekersfrequentie in de haven en langs de waterkant.

De Interboot 2017 opent haar deuren van 23 september tot en met 1 oktober.

Hier is de link: INTERBOOT FRIEDRICHSHAFEN


06-09-2017

Laatste Amsterdamse editie HISWA te water positief afgesloten met ruim 21.000 bezoekers

Met 21.751 bezoekers (volgens de telling van de organisatie) is de HISWA te water zondag afgesloten. De laatste Amsterdamse editie van de in-water bootshow, die vanaf volgend jaar plaatsvindt in Lelystad trok iets minder bezoekers dan vorig jaar. Het publiek was echter zeer serieus en had een hoge koopbereidheid, aldus de organisatie.

Van 29 augustus tot en met 3 september toonde de HISWA te water circa 250 boten, honderden watersportartikelen en een grote diversiteit aan activiteiten. Beursmanager Michelle Jonker: “Al de eerste beursdag verkochten exposanten boten. Daarnaast zijn er diverse proefvaarten geboekt en offertes opgevraagd. De verwachting is dat exposanten komende maanden meer verkopen zullen realiseren. “

Verkopen
Veel exposanten toonden zich positief. Bas Lengers van Lengers Yachts heeft een zeer goede beurs gedraaid: “We hebben een zeer goede beurs gehad en veel nieuwe contacten opgedaan. Ik weet zeker dat er meerdere transacties uitkomen.” Nieuwkomer op de beurs AdmiralsTender kon de eerste beursdag al direct een boot verkopen aan een nieuwe klant. Een tweede boot volgde later in de week. Foppe-Jan Smit: “Ik weet zeker dat de sfeer van de HISWA te water bijgedragen heeft aan de verkoop.” De Catamaran Fontaine Pajot van Newpoint Moverbo trok veel bekijks. Hans Bouwens: “Meer mensen hebben interesse in catamarans, dat zien wij hier ook. We hebben veel mensen gesproken waaronder een aantal zeer geïnteresseerden.”

HISWA te water in Lelystad
Vanaf 2018 verhuist de HISWA te water naar de evenementenhaven Bataviahaven in Lelystad. De in-water bootshow heeft met het oog op de toekomst een uitgebreide oriëntatie uitgevoerd. Deze heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat vanaf 2018 de HISWA te water in Lelystad plaatsvindt. Als de HISWA te water haar leidende positie wil behouden en wil laten groeien, is een verhuizing naar een ruimere locatie een vereiste. De mogelijkheden van de Bataviahaven bieden dermate veel voordelen, dat de HISWA te water heeft besloten al in 2018 gebruik te maken van de uitgebreide faciliteiten die de evenementenhaven te bieden heeft. HISWA te water 2018 vindt plaats van 4 tot en met 9 september 2018.

HISWA Racevillage
Van 12 tot en met 20 juli 2018 organiseren HISWA te water en The Hague Offshore Sailing World Championship 2018 de HISWA Racevillage tijdens het wereldkampioenschap zeilen. Langs de kade van de haven van Scheveningen zal van alles te beleven zijn. Tijdens het WK gaan 150 jachten van 9 tot 20 meter de strijd aan om het kampioenschap.

Bron:

Boot aan Boot


29-08-2017

Impressie van de Hiswa te Water 2017
Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water stand T90


24-08-2017

’Schip aan grond door peilbesluit’

Schepen lopen aan de grond en jachthavens langs het IJsselmeer en Markermeer worden onbereikbaar door peilverlaging die Rijkswaterstaat in het IJsselmeer wil gaan toepassen.

Dat vreest Jan Ybema van branchevereniging Hiswa op basis van een enquête onder jachthavens en jachtenbouwers. Een op de vijf schepen zou problemen krijgen omdat door de peilverlaging in het najaar, schepen met veel diepgang aan de grond lopen. Voordat het peilbesluit ter inzage komt, wil Hiswa van Rijkswaterstaat zwart op wit dat er geld is om uitgebreid te gaan baggeren.

Superjachten

Ybema voorziet met name problemen in havens bij Andijk, Medemblik, Den Oever, Muiden, Edam en Monnickendam. Klaas Hakvoort van de gelijknamige werf voor superjachten in Monnickendam verwacht absoluut in de problemen te komen door de peilverlaging. ,,Onze jachten worden steeds groter en steken 2.80 meter diep. Ze slepen nu al door de prut als ze in de vaargeul varen omdat er te weinig wordt gebaggerd. Als je dan het peil nog eens verlaagt, komen ze vast te zitten.’’

Flexibel

Rijkswaterstaat wil binnen enkele jaren een flexibel peil invoeren op het IJsselmeer en Markermeer. In het voorjaar wordt in maart het peil 10-15 centimeter verhoogd en in het najaar augustus 10-15 centimeter verlaagd. De plannen vloeien voort uit het Deltaprogramma waarin Nederland zich moet wapenen tegen een stijgende zeespiegel en meer langdurige plensbuien. Het IJsselmeer is met tweeduizend vierkante kilometer water een grote waterbuffer, belangrijk voor drinkwater en industrie.

Hiswa wil een baggerprogramma dat wordt uitgevoerd vóór de peilverlaging doorgang vindt. Voorlopig wordt dat becijferd op dertig miljoen per jaar. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie een tegemoetkoming voor jachtbouwers en jachthavens die in de problemen raken door de peilverandering.

Vaarseizoen

,,Vanaf augustus willen ze het peil laten zakken, maar dat is midden in het vaarseizoen. Er zijn steeds meer schepen die diep steken. In vaargeulen, bij jachthavens en in ondiepe gebieden krijg je problemen. Dit kost de watersportsector, horeca en middenstand jaarlijks 60 miljoen euro aan omzetverlies’’, zegt Ybema. Ook bij het hoge voorjaarspeil voorziet hij problemen bij de Hollandse- en Stichtse brug waar masten van schepen op weg van of naar jachthavens achter die bruggen kunnen vastlopen.

Baggerprogramma’s

Roelof Smedes van Rijkswaterstaat Midden Nederland heeft Hiswa aangeraden samen met gemeenten op te trekken die vanwege de toeristische watersportbelangen ook baggerprogramma’s kunnen opstarten. Vooralsnog is Rijkswaterstaat niet van plan baggerprojecten op te nemen in de plannen voor het peilbesluit. Vanaf oktober start een inspraakprocedure waar Hiswa en landbouw hun zienswijzen kunnen indienen.

Niet ter inzage

Hiswa vindt dat het peilbesluit zelfs nog niet ter inzage kan worden gebracht en zegt dit af te gaan stemmen met de gemeentelijke bestuurders van de IJsselmeergemeenten. ,,Rijkswaterstaat weet welke problemen er aan de orde zijn dus zij kan nu niet achteroverleunen en toch doorgaan met de procedures. Dit is net zo iets als varen met je handen voor het ogen en hopen dat het goed gaat,” aldus Ybema.

Boeren willen dijkverhoging

Boeren in met name Friesland lopen ook te hoop tegen de plannen, maar die vinden het in de zomer weer te nat worden.

Zij vrezen bij storm ondergelopen akkers en pleiten voor verhoging van de zomerdijken. In Noord-Holland speelt dit amper volgens LTO.

Rijkswaterstaat neemt geen buitendijkse maatregelen om zomerdijken op te hogen, laat Roelof Smedes van Rijkswaterstaat Midden Nederland weten. Landbouworganisatie LTO Noord is daarom uit de klankbordgroep gestapt die praat over de peilaanpassingen in het IJsselmeer. Ybema van de Hiswa stapt nog niet uit het overleg, zoals LTO deed. ,,We zijn nog on speaking terms, maar zo langzamerhand nadert wel een deadline.’’

’Schip aan grond door peilbesluit’

Een 61 meter motorjacht Just J’s van Hakvoort vaart leeg naar Amsterdam (diep water) waar in het dok pas roeren, schroeven en stabilisatorvinnen worden gemonteerd die in de ondiepe Gouwzee zouden beschadigen.
 
​Bron:
 

16-08-2017

Piet Hein (80) fascineert nog

Koninklijk jacht Piet Hein ligt eind deze maand tijdelijk in de haven van Huizen op initiatief van VaarKracht, de stichting die kankerpatiënten een dag mee uit varen neemt. Het monumentale schip viert 28 augustus z’n tachtigste verjaardag en fascineert gasten aan boord nog elke dag.

Als tachtigjarige heeft koninklijk jacht Piet Hein nog niets aan schoonheid verloren en spreekt ook vandaag nog tot de verbeelding, getuige de reacties die de vrijwilligers van Stichting Piet Hein telkens krijgen. Het idee dat Juliana en Bernhard, hun dochters en hun gasten decennialang aan boord waren, spreekt tot de verbeelding. De salon waar de prins en prinses hun koffie of glaasje wijn dronken, de ronde eethoek waar zij aan het ontbijt zaten en dineerden voorop, het bescheiden werkhoekje van de prinses, hun slaapkamer, hun badkamer… Je kunt er als gewoon burger nu zomaar een kijkje nemen. Veel heeft de tand des tijds doorstaan en veel onderdelen zijn nog de originele uit 1937.

Karakteristiek
Tachtig jaar geleden, op zaterdag 28 augustus 1937, was het indrukwekkende Prinsenjacht op het Buiten-IJ bij Muiden onder grote belangstelling rond de klok van vieren aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard. ‘Om dit schip zweven de beste gevoelens van het Nederlandse volk. Moge dit schip beantwoorden aan alle uwe verlangens en moge het onder uwen standaard veilig en gelukkig varen’, sprak voorzitter Ernst Crone van de technische commissie die de bouw begeleidde. ,,Dit schip zal u voeren tot het karakteristieke schoon van Nederland, dat aan het water in de eerste plaats te vinden is.”
Kort daarvoor waren prinses Juliana, prins Bernhard en diens broer Aschwin in het anders zo stille maar nu feestelijk versierde Muiden door burgemeester De Raadt ontvangen te midden van een grote mensenmassa. Iedereen wilde een glimp van het jonge paar opvangen, alvorens zij buitengaats gingen. ‘Er was een gewemel en een levendigheid als Muiden zich in geen jaren kon herinneren’, schreef de krant later. De steiger waaraan de Piet Hein lag afgemeerd was versierd met guirlandes en oranje tapijten. Prinses Juliana was voor de gelegenheid gekleed in een blauw pakje met korte witte mantel en een witte hoed. De prinsen Bernhard en Aschwin waren in zeiltoilet gekomen, zoals de verslaggever noteerde. Ander leuk detail: op het schip wapperde bij het uitvaren de driehoekige ledenstandaard van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereniging in Muiden, waarvan de prins 5 februari 1937 lid was geworden. Na de overdracht werd het vaantje ter plekke vervangen door de vierkante Oranje-standaard.

Nationaal huwelijksgeschenk
Bij de bekendmaking van hun verloving, een jaar eerder, was het Algemeen comité tot aanbieding van een nationaal huwelijksgeschenk gevormd om namens het Nederlandse volk een cadeau aan te bieden. Dat geschenk werd de Piet Hein, genoemd naar de roemruchte zeevaarder Piet Pieterszoon Heyn die naam had gemaakt met de verovering in 1628 bij Cuba van de Spaanse zilvervloot. Het prinselijk paar had aan een motorjacht de voorkeur gegeven boven een zeiljacht.

Scheepsontwerper
Voor het ontwerp van het Prinsenjacht kreeg de op Java geboren scheepsontwerper Henri Willem de Voogt uit Haarlem de opdracht. Een man met een uitzonderlijk talent; al op zestienjarige leeftijd had hij zijn eerste zeilboot – de Wim – ontworpen. Over zijn schouders werd meegekeken door de leden van de technische commissie van Ernst Crone. Die lette onder meer goed op de bruikbaarheid van het jacht op de Nederlandse wateren – het schip moest alle elf provincies kunnen aandoen. Vanwege de beperkte hoogte van sommige bruggen, werd besloten dat de bovenste rand van de schoorsteen afneembaar moest zijn en de mast strijkbaar. De Voogt tekende een elegant wit schip met mooie houten opbouw en houten dekken.
Het interieur is van de hand van architect ir. Sybold van Ravesteijn die daar de wensen van prinses Juliana voor een sobere, doelmatige aankleding bij betrok. Nadat eerst een van paraffine gemaakt schaalmodel was gemaakt en getest in Wageningen, werd de bouw van het vorstelijke jacht gegund aan de vermaarde Amsterdamse scheepswerf van G. (Gerard) de Vries Lentsch jr. 25 maart 1937 was op de werf aan het IJ onder het toeziend oog van o.a. twee leden van de hofhouding de kiellegging. Al op 14 augustus van dat jaar vond onder het geloei van tientallen scheeptoeters de tewaterlating plaats, nadat prinses Juliana het schip met een ferme bijlslag en champagne had gedoopt.

Overdracht
Twee weken nadien werd de Piet Heijn officieel aan het prinselijk paar overgedragen. Dat gebeurde net onder Pampus onder het toeziend oog van de opvarenden van een kleine armada van bijna duizend (!) kleine en grote schepen, waaronder een stoomjacht met gasten die vanuit Huizen was komen varen met rederij Nieuwe Onderneming IJselmeer. Bij de plechtige gelegenheid werd prins Bernhard het erevoorzitterschap van de ‘koninklijke’ verleend.
Iedereen genoot van het spektakel dat ook werd bezocht door drie watervliegtuigen van de Marineluchtvaartdienst die na een paar keer laag overvliegen in de buurt van de Piet Hein landden en het prinselijk paar staande saluut bracht. Net voor vijven begon de vlootrevue met voorop een groep Volendammer botters vol vissers en vissersvrouwen die uit volle borst ‘Lang zullen ze leven’ zongen. Wie er niet bij kon zijn, kon thuis via een levendig radioverslag van de KRO toch een beetje bij zijn.

Elegant schip
31,33 meter lang is de Piet Hein, 5,49 meter breed en de diepgang is 1,54 meter. De topsnelheid is twaalf knopen. Aan boord van het ranke schip is zit- en slaapruimte voor zes personen plus vijf bemanningsleden. Bovendeks zijn een flink achterdek, een royale salon achter en een eetkamer aan de voorzijde met daar tussenin de entree en het stuurhuis. Het voordek is ruim en het schip heeft ook nog een groot bovendek.
Benedendeks zijn van achter naar voren lopend een magazijn, een tweepersoons hut, een wc, linnenkamer, twee eenpersoons hutten, de hut van prins en prinses met badkamer, wc en garderobe, de machinekamer, de kombuis, een wc, de kapiteinshut, een bedhut, de hutten van de kok en van de machinist, het bemanningsverblijf en in de punt een douche. Het prinselijk paar en hun dochters of gasten verbleven benedendeks afgescheiden van het personeel.
Vijftig bedrijven en dertig particulieren schonken onderdelen voor de Piet Hein – schenkingen die op elkaar waren afgestemd om eenheid in stijl te waarborgen. Bij de overhandiging van het schip kon Ernst Crone niet al die gulle gevers bij naam noemen, maar wel de Nederlandse Vereeniging van Huisvrouwen. Die had niet alleen de keukenuitrusting geschonken, maar ook de proviandkasten gevuld, voor het keukenlinnen gezorgd en een stofzuiger gekocht plus… een verstelmandje!
Tezamen met de mooi teakhouten betimmering en de sobere maar comfortabele meubels met hun afgeronde hoeken leverden de vele schenkingen een stijlvol interieur op. Voor de voortstuwing van het schip zorgen twee grote Daf dieselmotoren van allebei 210 PK. De Piet Hein kreeg trouwens ook twee bijboten: een snelle motorboot en een 14-voetsjol om mee te zeilen.

Luftwaffe
Slechts enkele jaren konden Juliana en Bernhard onbekommerd met de Piet Hein varen, tot de Tweede Oorlog uitbrak en het schip door de Duitsers werd geconfisceerd om uitgerust met geschut op het dek te worden ingezet voor de Luchtwaffe. Na de oorlog is het schip in Hamburg in slechte staat teruggevonden. Na noodzakelijk herstel hebben Juliana en Bernhard er nog talloze vaartochten mee gemaakt tot 17 december 1980. Toen is na een grondige restauratie op de Rijkswerf van de Koninklijke Marine in Den Helder het schip overgedragen aan de Stichting Piet Hein, nadat het koninklijk paar er in Rotterdam nog één kort afscheidstochtje van de Rotterdamse Parksluizen naar de Coolhaven mee had gemaakt.

Met dank aan sponsors – zowel particulier als bedrijven – en een groep enthousiaste vrijwilligers wordt het nautisch monument Piet Hein varend gehouden. Tal van mensen hebben afgelopen decennia met de Piet Hein kunnen varen – eind augustus opnieuw ook met gasten van stichting VaarKracht.

VaarKracht verzorgt vaartochten voor mensen die leven met kanker; even de zorgen aan wal houden; “even een moment geen kankerpatiënt” zijn.
Met het historisch besef dat koninklijk jacht Piet hein precies 80 jaar geleden in de vaart werd genomen heeft Vaarkracht het schip gehuurd om met patiënten en naasten een memorabele vaartocht te hebben. Het schip ligt in Huizen, bij bij de Kalkovens Nautisch Kwartier d.d. 26 en 28 augustus en bij restaurant Haven van Huizen d.d. 27 augustus.

Vaarkracht vaart ook in 2018 met de Piet Hein. In overleg wellicht in uw gemeente?

Vaarkracht    ​              logo anan 6 small


Afbeeldingsresultaat voor statenjacht piet hein


10-08-2017

'Een euro per meter voor een ligplaats? Dat is goedkoop!'

DIEVERBRUG - De jachthaven van Dieverbrug zou rond deze tijd helemaal vol moeten liggen. Maar sinds je moet betalen voor een ligplaats, is dat al lang niet meer zo. Veel plekken zijn leeg.

En dat op een plek die voor ruim een miljoen euro is opgeknapt, waar een jachthaven is gebouwd en waar voorzieningen als douches, toiletten en waterpunten zijn aangelegd. De provincie investeerde flink in de watersport in Dieverbrug.

Euro per meter boot
Het gebruik van deze voorzieningen kost een booteigenaar een euro per meter. "Dat is helemaal niet duur" volgens Toon Lankhorst. Hij ligt met zijn boot in de haven. Expres. "Een euro per meter is een hele schappelijke prijs. Eigenlijk weinig."

Misschien het moeilijkste is wel het betalen via een app op de smartphone. De watersporters die gebruik maken van havens als Dieverbrug zijn vaak ouderen en die hebben niet zo veel met de app. De provincie heeft daarom iemand de opdracht gegeven om in Dieverbrug uitleg te geven over de app.

Gebruik smartphone om te betalen
Die app wordt overigens gebruikt in meer jachthavens en op meer plaatsen wordt geld gevraagd voor gebruik van douches, toiletten en wifi. De familie Van Geitenbeek uit Vinkeveen heeft er ook geen probleem mee. "We hebben nu plek. Voorheen werden hier boten in april neergelegd en in september weer opgehaald. Dat mocht niet, maar ze deden het wel. Die mensen liggen nu op de vrije plaatsen langs de Drentse Hoofdvaart." 

De gebruikers van de jachthaven die er nu liggen vinden het niet erg om te betalen. Maar of je die vergoeding moet afschaffen om de haven gevuld te krijgen? Nee zegt de familie Van Geitenbeek uit Vinkeveen. "Van ons mogen ze het zo houden. Het went vanzelf."

Langs de Hoofdvaart is het drukker
Betalen voor een ligplaats is nu nog een proef. Later wordt bekeken of deze methode definitief wordt ingevoerd. Voorlopig is er nog voldoende ruimte in de haven. Degene die niet wil betalen ligt 200 meter verderop. Daar is verder niks. Maar dat kost dan ook niks.

Er is nog plek genoeg in de haven van Dieverbrug (foto: RTV Drenthe / Andries Ophof)

Bron:


02-08-2017

HISWA

HISWA te water 2017

De 2017 editie van de HISWA te water vindt plaats van dinsdag 29 augustus tot en met zondag 3 september in Amsterdam Marina op de NDSM-werf. Elke dag geopend van 10.00 - 18.00 uur. 

Dé beurs voor watersporters

De HISWA te water is de enige in-water bootshow van Nederland. Aan de steigers liggen zo’n 250 boten in alle soorten en maten; van sloep tot zeiljacht en van motorboot tot tender. Op de kade vindt u een breed assortiment van nautische producten. Op het water spettert het van de activiteiten voor jong en oud. Een inspirerend evenement voor iedereen die van watersport houdt. 

Van basic tot superluxe

Wilt u een boot kopen? U oriënteren op de nieuwste modellen? De laatste trends in de (inter)nationale jachtbouw ontdekken? Tips van professionals krijgen? De HISWA te water is het Mekka voor iedereen die graag het water op gaat en van mooie boten houdt. Bezoekers ontdekken er de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. Van klein tot groot, seriegebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester: het overzicht van boten, met ook dit jaar weer tientallen (wereld)primeurs, is zonder meer indrukwekkend te noemen.      

Meer dan boten

De HISWA te water biedt meer dan alleen boten. Op de kade presenteren exposanten hun nautische artikelen, kleding en accessoires. Op en rond het water vindt een spetterend programma plaats voor kinderen en volwassenen. Proefvaren, zeillessen voor kinderen, roeien, surfen, manoeuvreerwedstrijden en matchracen zorgen voor een dynamisch watersportdecor rondom de tentoongestelde boten.

​Hier is de link naar de site: HISWA TE WATER 2017

Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water 2017

Beekhuis Yachtbrokers is vertegenwoordigd op de stand van Yachtfocus met het komplete aanbod! Het standnummer is T90


27-07-2017

Hiswa luidt noodklok: "Meren zijn onbevaarbaar"

De Hiswa luidt de noodklok. Volgens de watersportvereniging zijn de meren rondom Flevoland grotendeels onbevaarbaar geworden door de wildgroei van waterplanten. De Hiswa heeft aan de bel getrokken bij Minister Schultz, maar zij vindt dat de regio's zelf verantwoordelijk zijn.

De waterplanten zorgen voor grote problemen. Boten die vastlopen, koelsystemen die verstoppen en zwemmers die verstrikt raken. "Het probleem van woekerende waterplanten is nog nooit zo groot geweest", zegt Gerdina Krijger van de Hiswa. De oorzaak van het probleem is dat Rijkswaterstaat alleen vaargeulen voor de grote beroepsvaart vrijhoudt door te maaien, maar daarbuiten nauwelijks.

Grootste boosdoener is de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Door inspanningen van Rijkswaterstaat om het water in Nederland zuiverder te krijgen, woekeren deze planten nog harder. "Dat is een ongewenst bijeffect. Maar veel ellende kan voorkomen worden door tijdig en voldoende te maaien", stelt Krijger.

De Hiswa pleit er al langer voor dat de overheid ingrijpt en het probleem structureel aanpakt. 
Volgens minister Melanie Schultz (Waterkwaliteit) zijn de regio’s zelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen. Maar daar is de Hiswa niet over te spreken. "Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd’’, aldus Krijger.

foto van Willem Beekhuis.

Bron:


 

15-07-2017

Trajectcontrole snelle schippers op Albertkanaal

Trajectcontrole snelle schippers op Albertkanaal

Themabeeld Foto: JAA

Hasselt -  Op snel- en gewestwegen kennen we ze al. Maar vanaf nu komt er ook een trajectcontrole op het water, voor schippers die te snel varen. Hun snelheid wordt aan zes sluizen (waarvan vier in Limburg) op het Albertkanaal gecontroleerd. Op het water ben je al een snelheidsduivel als je sneller dan 15 km/u vaart.

Op het Albertkanaal varen te veel snelheidsduivels. “Dat is gevaarlijk. Een te snel schip kan zo’n golfslag veroorzaken dat de oevers worden beschadigd, en ook de schepen die langs de kant zijn aangemeerd”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg, die de grote waterwegen in Vlaanderen beheert. “We deden al een tijdje controles op snelheid, maar vanaf nu gaan we schippers effectief een mail sturen als ze te snel varen. Ze krijgen een waarschuwing, nog geen boete. De nadruk ligt nu echt op sensibiliseren.” Of er een sanctie volgt voor schippers die herhaaldelijk over het water scheuren, moeten ze bij de Vlaamse Waterweg nog bepalen.

Trajectcontrole snelle schippers op Albertkanaal

Te veel kritiek

De snelheidscontroles komen er aan de zes sluizen op het Albertkanaal. Het gaat om Genk, Diepenbeek, Hasselt, Kwaadmechelen, Olen en Wijnegem, een traject van zo’n 78 kilometer. Maar staan er dan ook flitscamera’s langs het water?

“Nee, we meten de vertrek- en aankomsttijden van alle schepen aan de zes sluizen. De gemiddelde snelheid tussen de sluizen mag niet hoger liggen dan 15 kilometer per uur. In de praktijk gaan we geen schipper op de vingers tikken als die 1 of 2 kilometer per uur te snel vaart. Vanaf 5 kilometer te snel volgt er wel een waarschuwing”, zegt Stinissen.

Vier jaar geleden was er al sprake van zo’n trajectcontrole, maar toen was er te veel kritiek van de schippers. “Nu kunnen we leven met de snelheidslimiet. Schippers staan vaak onder druk om hun laad- en lostijden te halen. Dan proberen ze dat goed te maken door sneller te varen. Maar sommigen nemen te veel risico”, zegt Jo Van Duynslaeger, voorzitter van de Vereniging van Belgische Reders (VBR).

Bron:


01-07-2017

Jachtenbouwer Frans Maas (79) overleden na kapseizen jacht bij Oostende

OOSTENDE - Jachtenbouwer Frans Maas (79) uit Breskens is zaterdag overleden nadat zijn jacht kapseisde voor de kust van Oostende. Dat bevestigen bronnen aan deze krant. Twee van de zes bemanningsleden aan boord zijn verdronken bij het ongeluk, onder wie Maas zelf.   

Frans Maas zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden, waarvan het merendeel Zeeuw is. De zes deden met hun zeiljacht 'Capella' mee aan zeilwedstrijd 'The Light Vessel Race', een nachtelijke race waaraan zo'n 25 jachten deelnamen.

Het jacht kapseisde rond 8.30 uur, op zo'n 17 kilometer van de kust bij Oostende. Pas in de middag startten de hulpdiensten met zoeken, omdat er geen noodsignaal was uitgezonden.

Volgens bronnen is Frans Maas één van de twee dodelijke slachtoffers die uit het water is gehaald. Zijn familie uit Breskens is inmiddels per helikopter naar het Sint-Jan ziekenhuis in Brugge gebracht.  

Een baggerschip in de buurt wist drie drenkelingen te redden, onder wie de kleinzoon van Frans Maas. Ze waren op de romp van het zeiljacht geklommen. De drie zijn naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen was onderkoeld. 

18-jarige jongen vermist

Een opvarende jongen van 18 jaar oud is nog vermist. Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten tot ongeveer 22.00 uur 's avonds naar de drenkeling. Daarbij werd wel zijn broek gevondenen, maar - zover bekend - de jongen niet. 

Drie boten maken naast elkaar zoekslagen: de Zeemanshoop (uit Breskens), R6 Orka (Oostende) en Winifred Lucky Verkade (uit Cadzand) zoeken voor de kust van Blankenberge naar de 18-jarige jongen.    
Drie boten maken naast elkaar zoekslagen: de Zeemanshoop (uit Breskens), R6 Orka (Oostende) en Winifred Lucky Verkade (uit Cadzand) zoeken voor de kust van Blankenberge naar de 18-jarige jongen. © vesselfinder.com

Koning Filip van België en koningin Mathilde zouden zaterdagmiddag met hulpdiensten de zee opgaan om het 35-jarig bestaan van de Belgische kustwacht te vieren. Door het ongeluk is de hele reddingsoefening afgelast. 

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype 'Standfast' ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas was de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht. 

Maas was daarnaast een vermaarde wedstrijdzeiler die vele prijzen won. Samen met zijn teamleden deed hij jarenlang mee aan talloze wedstrijden. De bemanning van de Capella was dan ook zeer ervaren. Waardoor hun jacht kapseisde is nog onbekend.

Archief: Frans Maas op de Capella

Bron:

Afbeeldingsresultaat voor logo pzc


25-06-2017

Nieuwe site met tips voor Noord-Hollandse wateractiviteiten

Vanaf 23 juni kun je op je mobiele telefoon vinden wat er allemaal te doen is op, aan en in het water van Noord-Holland. Op Noord-HollandsWater.nl staan tips en handige informatie over wateractiviteiten.

De site geeft ideeën en tips voor recreatie op, aan en in het water. Zoals varen met een fluisterboot, kitesurfen of blokarten op het strand. Alle informatie staat daarbij op één plek: kaarten, aanbieders, adressen en routes.

 
Ook zwemlocaties zijn opgenomen in de site. Noord-Hollands Water toont een kaart met alle zwemlocaties in Noord-Holland. Je kiest de plek die je leuk lijkt en je ziet meteen of het water veilig is. En welke voorzieningen er zijn, zoals toiletten, horeca of parkeergelegenheid.
 
Gedeputeerde Cees Loggen: “Voor watersporters en –recreanten is Noord-Holland een paradijs. De zee, de talrijke meren, plassen en vaarwegen bieden volop mogelijkheden om te genieten. Om dit grote aanbod aan activiteiten voor iedereen makkelijk vindbaar te maken heeft de provincie Noord-Holland deze portal ontwikkeld, samen met onze waterpartners. Je kunt nu heel gemakkelijk op je mobiel zien waar je wat kunt doen op, in en aan het water in Noord-Holland.”
 
​Hier is de link naar de site: NOORD-HOLLANDS WATER
 

​Bron:

Boot aan Boot

16-06-2017

DÉ IJSSELMEERHAVENS,
EEN SAMENWERKINGSVERBAND TUSSEN ZEVEN IJSSELMEERHAVENS. DIT MAAKT VAREN NOG LEUKER.


10-06-2017

Waterplantengroei onverminderd in het Markermeer


Al vroeg in het seizoen zijn grote velden
fonteinkruid aanwezig in het westelijk deel van het Markermeer. Vooral de zeilers, die daarvan veel last hebben, mijden het Markermeer in toenemende mate. Zij kiezen voor een vaargebied in het IJsselmeer. Van veel watersporters vernemen wij dat er steeds vroeger in het seizoen en steeds meer plantengroei is.

Menig watersporter vermijdt het inmiddels bekende planten gebied: de laatste jaren is ten westen van de lijn “Appelhoek” - “Paard van Marken” een groot gebied ontstaan, waarin voor zowel motor- als zeiljachten veel overlast is en ook onveilige situaties ontstaan, doordat schepen vastraken in de velden Doorgegroeid fonteinkruid, of onbestuurbaar worden door grote hoeveelheden planten in het roer. Opvallend is dat zelfs bij diepten van drie meter en meer ook grote waterplanten velden voorkomen. Hiervoor is een behoorlijke waterhelderheid nodig.

Bekend is ook de situatie bij Warder, waar de reddingboot die uitvaart voor een reddingsactie van vastgelopen jachten, af en toe zelf moet worden gered uit de waterplanten. Maaiactiviteiten zijn voor de directe havenomgeving een uitkomst, maar bieden verder op het meer (waar niet gemaaid wordt) jammer genoeg geen oplossing. 

De huidige plantengroei is ongekend voor het IJsselmeer en het in de 70er jaren ontstane Markermeer nooit eerder op deze schaal voorgekomen. In vrijwel alle grote binnenwateren, zoals de Randmeren, het Hollands Diep en Zuid- Hollandse Plassen van ons land rukt deze plantengroei op, in combinatie met helder water en lage fosfaat niveaus en veel stikstof.

Op het eerste gezicht zou de waterplantengroei kunnen duiden op natuurlijk herstel en verbetering van de waterkwaliteit. De huidige excessieve plantengroei is echter een onverwachte en nog niet verklaarde ontwikkeling, die duidt op een onevenwichtige natuurlijke ontwikkeling. Een ontwikkeling die al in de 80er jaren van de vorige eeuw begon in de Randmeren, waarin nu nog steeds fonteinkruid in nagenoeg geheel bedekkende omvang, varen buiten de gemaaide vaargeulen volledig onmogelijk maakt. Sommige biologen stellen dat fonteinkruid als pioniersplant in een later stadium wordt verdrongen door andere - bodem groeiende- planten. Die ontwikkeling lijkt maar niet aan te willen breken in de Randmeren en dat voorspelt ook voor het Markermeer niet veel goeds.

De IJsselmeervereniging plaatst het verschijnsel in het gebrek aan dynamiek in het IJsselmeergebied en pleit voor open dijken (Houtribdijk en Afsluitdijk) met stroming en natuurlijker zoet-zout overgangen, waardoor samenstelling en de huidige verblijfsduur van het water van twee jaar in de Randmeren en Markermeer verandert. De natuurlijke menging van Markermeer en IJsselmeerwater wordt belemmerd door een dichte Houtribdijk. Het huidige Rijksbeleid dat momenteel eenzijdig is gericht op waterveiligheid en peilbeheersing lijkt van een andere werkelijkheid uit te gaan. Ook de aanleg van de Markerwadden zal voor dit probleem geen oplossing bieden.

 

 

Bron:

Boot aan Boot


07-06-2017

Meer zand voor geul voor kust Ameland Zuidwest

Rijkswaterstaat is op 1 juni gestart met onderhoud van de zeebodem bij Ameland Zuidwest. Voor de kust ligt daar van nature een diepe geul, het Borndiep.

Ter hoogte van strandpaal 46 tot strandpaal 48,2 vult een schip deze geul gedeeltelijk op met 2,5 miljoen m3 zand. Hierdoor blijft Ameland goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren tot eind dit jaar. Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden. De werkzaamheden gaan van maandag tot en met zaterdag, dag en nacht door.

Zand waar het kan…

Het Werelderfgoed Waddenzee en de kust van de Waddeneilanden vormen een zeer dynamisch gebied. Door het getij en de golven op zee is het zand langs de kust altijd in beweging. De geul Borndiep ligt dicht voor de kust van Ameland Zuidwest en zorgt voor erosie. Om dit tegen te gaan is de geulwand tegen het strand in het verleden met stenen bestort. Voor het eerst wordt nu ook zand in de geul aangebracht om deze steenbestorting en de kust te beschermen en versterken. 

Rijkswaterstaat werkt bij kustonderhoud langs de Nederlandse kust en rond de Waddenzee bij voorkeur met zand, omdat dit past bij het natuurlijke karakter van de zandige kust en het watersysteem van de Waddenzee. Bovendien helpt deze hoeveelheid extra zand om de kust en de Waddenzee mee te laten groeien met de stijging van de zeespiegel.

Effecten goed monitoren

Het aangebrachte zand zal zich naar verwachting komende jaren verspreiden langs de eilandkust en deels naar de Waddenzee. Hoe snel dat gaat en waarheen precies, wordt de komende 5 jaar gemonitord. De monitoring zal plaatsvinden met meetschepen en vanaf de vuurtoren van Ameland. Ook kijken we of de steenbestorting effectief beschermd wordt. Daarbij worden nieuwe meettechnieken gebruikt en verder ontwikkeld. Begin dit jaar vond nabij strandpaal 48 een oeverval plaats. Dat gebeurt op dit stuk kust vaker. We verwachten dat de kans op nieuwe oevervallen door de suppletie afneemt. Mogelijk heeft de suppletie ook een positief effect op de afslag van de Feugelpôlle. Via de reguliere jaarlijkse monitoring zullen we dat bekijken.

Kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. Door de komende jaren gemiddeld 7 miljoen m3 zand per jaar op en vlak voor de kust te spuiten, houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland en dus ook Ameland goed beschermd tegen de zee.

Bron:


31-05-2017

Grenzeloos en gratis varen op de Turfroute

De provincie Fryslân wil graag watersporters, van binnen en buiten Friesland, gastvrij ontvangen. Eerder zijn dan ook de pauzetijden van de brugbediening afgeschaft. Met ingang van dit vaarseizoen gaat de provincie nog een stapje verder en is betalen niet meer nodig.

Tijdens de brugwachtersdag vandaag, zondag 28 mei, onthulde Remco Wahle (teamleider Brug en Sluisbediening provincie Fryslân) het nieuwe bord langs de Turfroute. Het oude bord moest vervangen worden omdat het vanaf dit vaarseizoen niet meer nodig is om tolgeld te betalen.

De historische Turfroute loopt door Zuidoost Friesland: van Gorredijk, via Lippenhuizen en Donkerbroek, naar Oosterwolde. Dit is de Opsterlandse Compagnonsvaart. Vanaf Appelscha loopt ook de Tsjonger naar Heerenveen en het Friese merengebied.

Vaarseizoen Turfroute

Het vaarseizoen loopt van 15 mei tot en met 15 september. De provincie bedient de bruggen alleen in de maanden juli en augustus ook op de zondag. De bedieningstijden zijn van 9.30 tot 16.30 uur (zonder pauzes). Aan de Turfroute zijn de ligplaatsen gratis, met uitzondering van de haven in Oldeberkoop.

Werkzaamheden

Op dit moment werkt de provincie Fryslân volop aan de opwaardering van de Turfroute.
De werkzaamheden bestaan onder andere uit het op diepte brengen van de vaarweg en de aanleg van duurzame en natuurvriendelijke oevers. Met deze verbeteringen en het afschaffen van het tolgeld wil de provincie een positieve impuls geven aan het toerisme in dit gebied. De werkzaamheden aan de Tsjonger zijn deze maand klaar.

De werkzaamheden aan de Opsterlandse Compagnonsvaart worden in 2018 afgerond. Tijdens de uitvoering blijft de Turfroute bevaarbaar.

Het Friese merenproject

De werkzaamheden maken deel uit van het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân.

In totaal is er circa 10,8 miljoen euro in de Turfroute geïnvesteerd om de vaarroute geschikt te maken voor vaartuigen met een diepgang tot 1.30 meter. Daarnaast zorgt de opwaardering van aanleg- en overstapplekken voor een betere toegang naar het achterland van de Turfroute.

Tijdens de brugwachtersdag onthulde Remco Wahle (teamleider Brug en Sluisbediening provincie Fryslân) het nieuwe bord langs de Turfroute. Foto: Fotografie Jaap Spieker.

Bron:

De Woudklank


23-05-2017

Oproep Wetterskip aan pleziervaarders: voorkom olielozing!

Het vaarseizoen begint langzaam op gang te komen. Voor Wetterskip Fryslân reden om booteigenaren te vragen niet meer bilgewater (mengsel van water en olie) te lozen op het oppervlaktewater of te lekken bij het tanken. Het waterschap adviseert pleziervaarders het bilgewater af te geven op bilgestations en voorzichtig te tanken.

Ieder jaar aan het begin van het vaarseizoen zit er een piek in de meldingen die binnenkomen bij het Milieualarmnummer. Voorbijgangers of waterrecreanten zien olie op het water drijven en maken hiervan melding. De grootste veroorzakers zijn particuliere booteigenaren, die bij het schoonmaken van hun boot het - bijna altijd - verontreinigde bilgewater overboord pompen.

‘Dat zie je snel als passant, want olie blijft drijven’, zegt Egbert Berenst, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. ‘Door het verontreinigde bilgewater op bilgestations af te gegeven doe je niet alleen ons, maar vooral ook de onderwaterwereld een groot plezier.’ Een andere oorzaak van olievlekken op het water is dat er bij het tanken wordt gelekt. Door voorzichtig te tanken kan dit al worden voorkomen.

Bekeuring

Een kleine lozing kan grote gevolgen hebben voor de veroorzaker, die een forse bekeuring kan krijgen. Egbert Berenst: ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vandaar deze oproep.’ Wordt er toch - per ongeluk - geloosd, dan kan de lozer dit zelf meteen melden bij het Milieualarmnummer 058-212 24 22. ‘Bij het niet melden is niet alleen de schade groter, maar ook het risico dat ze een bekeuring krijgen.’

​Bron:

Home


23-05-2017

Franeker binnenstad bereikbaar voor boten

FRANEKER De Franeker binnenstad is nu echt bereikbaar voor de waterrecreatie.

De Franeker binnenstad is nu echt bereikbaar voor de waterrecreatie. Het grootste obstakel, de Oosterpoortsdam, was al vervangen door een brug, maar er lag nog een ballenlijn in het water die boten tegenhield. Die ballenlijn in de Noordergracht is maandag verwijderd door havenmeester Piet Grasman.

De openstelling liet op zich wachten omdat er veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden.

Bron:


21-05-2017

Deze zomer: stremmingen bij Oostersluisbrug in Groningen

De zuidelijke Oostersluisbrug in Groningen wordt gerepareerd in de periode van 14 juli 20.00 uur tot 28 augustus 06.00 uur. Er is gekozen voor een herstelperiode in de zomervakantie waardoor de overlast voor het wegverkeer zoveel mogelijk wordt beperkt.

De voorbereiding van de herstelwerkzaamheden zijn al in volle gang. Het verwijderen van het brugdek en het terugplaatsen van het gerepareerde brugdek staan gepland voor twee weekenden, respectievelijk vrijdag 14 juli 20.00 tot maandag 17 juli 06.00 uur en vrijdag 25 augustus 20.00 tot maandag 28 augustus 06.00 uur. Mocht het te hard waaien om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, dan worden de werkzaamheden naar het daarop volgende weekend verplaatst. Tijdens beide weekenden is de hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl ter plaatse gestremd.

Aanvaring
De zuidelijke brug bij de Oostersluis werd op 12 juli 2016 aangevaren door een binnenvaartschip.

Afbeeldingsresultaat voor oostersluisbrug, groningen

Bron:

Boot aan Boot


Realistisch

Bij u aan boord geven wij een markt- gerelateerd prijsadvies af en bespreken we de te voeren verkoopstrategie...
Lees verder...

Transparant

Verkoopkosten inzichtelijk door lage provisie met urendeclaratie; snelle verkoop betekent lage kosten...
Lees verder...

Zekerheid

Verkooptraject volledig in handen van notariskantoor; géén derdenrekening beheerd door de makelaar zelf...
Lees verder...

Full-service

Geen verkoophaven, echter wèl volledige service voor uw jacht op de eigen ligplaats...
Lees verder...