Nieuws van Beekhuis Yachtbrokers

17-08-2019

Sluizen Havenkwartier bijna klaar

ZEEWOLDE • Het nieuwe sluizencomplex bij het Havenkwartier in Zeewolde is bijna klaar. Sinds dinsdag wordt er water gepompt in de vaarroute bij de sluizen. De officiële opening staat gepland voor 29 augustus.

Over ongeveer twee dagen is het vullen van de vaarroute klaar. Ondertussen worden de laatste werkzaamheden in en om de sluizen verder afgerond. Ook moet de brug bij de schutsluis nog voltooid worden zodat deze open kan om hogere schepen door te laten.

Voordat boten daadwerkelijk door de sluis kunnen varen, volgen er eerst nog allerlei tests. Pas daarna wordt er water gepompt in het stuk sluis waarin boten het hoogteverschil van ruim 5 meter tussen het Wolderwijd en de Blauwe Diamant kunnen overbruggen.

De sluis is open van 29 augustus tot half oktober. Dat is het eind van het vaarseizoen. De sluis moet handmatig worden bediend. Mogelijk wordt de sluis vanaf volgend jaar op afstand geopend en gesloten, zoals bij veel sluizen en bruggen in de provincie het geval is.


Bron:


04-08-2019

Beleef het op HISWA te water

In 2019 vindt HISWA te water, de grootste in-water bootshow van Noord-Europa, na een succesvolle eerste editie weer plaats in de Bataviahaven in Lelystad.

Met ruim 22.500 bezoekers en een uitstekende sfeer is de 35ste editie, en tevens eerste editie in Lelystad, een groot succes te noemen. Op de kade en de steigers van de Batavia Haven gonsde het van de positieve berichten. De nieuwe locatie, de indeling van de haven, de aankleding, het brede aanbod aan boten, de diversiteit aan kade exposanten en natuurlijk het proefvaren, alles leek bij te dragen aan een positieve sfeer.

Tijdens de 35ste editie van de HISWA te water werden in totaal 298 nieuwe boten getoond, 17,5% meer dan het jaar ervoor in Amsterdam. Het gevoel op de steigers was niet alleen goed, ook op het gebied van verkoop waren er optimistische geluiden te horen. Zo werden er op de eerste dag van de beurs al boten verkocht en ging er voor velen een volle agenda opvolgafspraken mee naar huis.

Ook de 36ste editie van de HISWA te water zal weer plaatsvinden in de Bataviahaven van Lelystad. De haven zal in 2019 wederom omgetoverd worden tot het walhalla voor ieder type watersporter van 4 tot en met 8 september.

Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water 2019

Ook dit jaar is Beekhuis Yachtbrokers vertegenwoordigd op de Hiswa te Water met een presentatie van het gehele aanbod op de stand van Yachtfocus met nummer KB116.

Meer informatie vindt u op: HISWA TE WATER 2019


Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, oceaan, boot, buiten en water


28-07-2019

Wegverkeer kan weer over de A6, nu heeft scheepvaart last van storing Ketelbrug

De Ketelbrug tussen Emmeloord en Lelystad heeft te maken met een storing. Aan het begin van de middag wilde de brug niet meer naar beneden waardoor doorgaand verkeer over de A6 onmogelijk was. Inmiddels is de brug weer naar beneden, maar daar heeft scheepvaart nu last van.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Mogelijk speelt de hitte een rol. Een monteur van Rijkswaterstaat heeft ter plaatse de brug handmatig naar beneden laten gaan. Zolang onbekend is waarom de brug niet meer automatisch omlaag wilde, blijft het brugdek op zijn plek. ,,We moeten voorkomen dat de brug weer in storing gaat’’, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Nu is de Ketelbrug dus gestremd voor scheepvaart met hoge masten. Normaal gesproken mogen die twee keer per uur, tot half negen 's avonds, de brug passeren

De storing kwam aan het begin van de middag. Wegverkeer in beide richtingen stond al snel muurvast op de A6. Mensen stapten uit hun auto, gingen op de vangrail zitten om in het hete zonnetje te wachten. Ook maakte een enkeling van de gelegenheid gebruik om de hond uit te laten. Rijkswaterstaat deelde aan weerskanten van de brug flesjes water uit aan wachtende weggebruikers.

Sommige automobilisten keerden hun auto om als spookrijder via opritten de A6 te verlaten. Rijkswaterstaat en politie hebben dat uiteindelijk begeleid. Door de storing bij de Ketelburg, liep ook het verkeer vast op alternatieve routes via Kampen. Tussen Ens en Kampen stond een file op de N50. Ook op de N307 tussen Kampen en Zwolle was het druk op de weg.

Wat te doen als de Ketelbrug een storing heeft? Deze gestrande weggebruiker ging even lekker bakken op het asfalt.
Bron:


27-07-2019

Stremming Van Starkenborghkanaal voorbij: brug licht beschadigd door botsing

Het scheepvaartverkeer kan weer door het Van Starkenborghkanaal in Groningen. De vaarweg was enkele uren gestremd, doordat een binnenvaartschip tegen de brug bij het Oosterhamriktracé was gebotst.

Ook de busbaan over de brug was enige tijd gestremd.

Geen gevaar

Uit een inspectie van Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen blijkt dat de brug licht beschadigd is en dat er geen gevaar is voor het weg- en scheepvaartverkeer. De schade wordt op een later moment hersteld.

Schip zwaar beschadigd

Het binnenschip is inmiddels afgesleept naar de Oostersluis.

De aanvaring gebeurde donderdagnacht rond drie uur. Door de klap verschoven containers op het schip en raakte de stuurhut zwaar beschadigd.

Brug zou al vervangen worden

Over de oorzaak van de botsing is nog niets bekend.

De 'busbaanbrug' is één van de bruggen die de komende jaren vervangen worden op de hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. Deze vaarweg is één van de belangrijkste van ons land en vormt het grootste deel van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland.

Rijkswaterstaat maakt deze hoofdvaarweg dieper en breder en acht bruggen, waaronder dus de busbaanbrug, worden vervangen. Zo is een toename van het scheepvaartverkeer mogelijk en is de weg vrij voor meer transport over water. 'Dit is goed voor de noordelijke economie, de filedruk en de reductie van de uitstoot van CO2', meldt Rijkswaterstaat.

De schade aan het schip wordt opgenomen (Foto: Martin Nuver/112 Groningen)

Bron:


16-07-2019

Bediening 40 Friese bruggen vanuit nieuwe circulaire centrale

LEEUWARDEN - Het team dat verantwoordelijk is voor de bouw van de nieuwe brugbedieningscentrale in Leeuwarden, is dinsdag van start gegaan met de overdracht van een symbolisch klompje door gedeputeerde Avine Fokkens van de provincie. De aanbesteding is gewonnen door Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Aan de westkant van Leeuwarden bouwt de provincie een nieuwe centrale voor de bediening van circa 40 provinciale en gemeentelijke bruggen in Fryslân: het Swettehûs. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.

Gedeputeerde Avine Fokkens overhandigde symbolisch een brugwachtersklompje aan directeur Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw, passend bij het circulaire gedachtegoed.

In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren.

Tijdelijke bediencentrale

Brug Dronryp, de Sudergoabrug in Workum en de Van Panhuysbrug in Tjerkwerd zijn onlangs al overgegaan op afstandsbediening vanuit de tijdelijke bediencentrale. Dat is het voormalige projectbureau Vrij-Baan en ook de locatie voor de nieuwbouw van het Swettehûs. Vanuit daar worden op dit moment tien bruggen op afstand bediend.

Begin volgend jaar gaat de bouw van start. Het Swettehûs is over twee jaar klaar voor gebruik.

Bron:


30-06-2019

Boten moeten door droogte langer wachten bij Sluis Engelen

ENGELEN - Vanwege de droogte voeren de rivieren de Aa en de Dommel geen water meer aan bij de Dieze in Den Bosch. Om het peil toch op niveau te houden, wordt nu geen water meer geloosd op de Maas. De stuw Crevecoeur is dicht evenals de nabijgelegen vistrap.

Als gevolg van onder meer deze maatregelen is ook de doorvaart in Sluis Engelen beperkter. Op dit moment lopen de wachttijden op tot maximaal twee uur. Maar als de droogte aanhoudt, kunnen de wachttijden verder oplopen. De sluis bij Engelen wordt vaak gebruikt door recreatieboten, maar ook de beroepsvaart maakt er nog wel gebruik van, onder meer de schepen die van en naar de containerterminal op de bedrijventerrein de Rietvelden moeten.

Vorig jaar werd vanwege de droogte het gebruik van de sluis door recreatievaart ook al fors beperkt omdat het waterpeil in de Dieze fors was gezakt. De wachttijden liepen uit tot drie uur.

Door minder te schutten, wordt minder water afgevoerd naar de Maas. En kan het waterschap ‘aan de achterkant’ proberen om een waterbuffer op te bouwen (Dieze en Drongelens kanaal).

Drukte in de sluis na het evenement Maritiem in Den Bosch.
Bron:


21-06-2019

Oud-Zeilend-Hout Evenement 2019 op 13 en 14 juli op het Paterswoldsemeer

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli wordt voor de 13e keer het Oud-Zeilend-Hout Evenement zeilen georganiseerd. Het evenement staat in het teken van de oude houten wedstrijdzeilboten die door de eigenaren vertroeteld worden en jaarlijks weer op het evenement afkomen. Vaak zijn het zelfgerestaureerde boten waarvan sommige al 100 jaar oud zijn.

Ook dit jaar is het Oud-Zeilend-Hout Evenement te gast op het Paterswoldsemeer bij de Vereniging Watersport De Twee Provincieën (VWDTP ). “Op het terras van de VWDTP aan de Meerweg zijn de wedstrijden goed te volgen. De banen zijn zodanig dat de boten nooit te ver weg zijn. De start en de finish zullen vóór het clubhuis plaatsvinden. De starttoren, een monument, bewijst daarvoor weer zijn diensten,” aldus Maarten Keuning, webmaster van Oud-Zeilend-Hout.

Houten boten uit diverse klassen

De organisatie verwacht wederom diverse klassen. Keuning:”Natuurlijk zullen er weer vele Larken komen, dit bootontwerp is 100 jaar oud en de klassenorganisatie viert dat dit jaar door aan vele evenementen deel te nemen. Deze klasse, die zo’n 25 jaar geleden volledig verdwenen was, is door de inspanningen van onder andere Johan Klaver uit Leeuwarden weer tot een respectabele klasse uitgegroeid. Normaal gesproken komen ze bij onze evenementen met meer dan 10 boten aan de start.”

Een andere interessante boot uit het verleden is de 12m2 BM, de ‘kleine’ BM in de volksmond. Ook daarvan komen er steeds meer op het evenement af. De organisatie verwacht dit jaar een achttal boten uit deze klasse te mogen verwelkomen. Ook van een ander Bulthuis-ontwerp, de Bulthuisjol, verwacht ze een paar boten.

Van de oude olympische klassen komen er dit jaar ook weer Olympiajollen, de éénmansboot van de spelen in 1936, aan de start. Ook in de Flying Dutchman klasse, de olympische 2-mans zwaardboot van 1960 tot 1992 zal weer gestart worden.

Daarnaast hoopt men weer op Zuidlaardemeerjollen (ZM), Vrijbuiters, W-klasse, 7m10-klasse en Zomerweeldes.

Voor meer informatie: OUD ZEILEND HOUT


 


15-06-2019

Langer varen door waterplanten op het Gooi- en Eemmeer vaker te maaien

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Gastvrije Randmeren start een proef om waterplanten in het Gooi- en Eemmeer twee keer te maaien. De proef moet er voor zorgen dat het vaarseizoen op de meren langer wordt.

Vooral in het ondiepe Eemmeer kon er steeds korter worden gevaren, zegt Gastvrije Randmeren. De coöperatie zorgt er namens verschillende gemeenten voor dat de meren begaanbaar zijn voor de recreatievaart. Het korte vaarseizoen werd ook veroorzaakt doordat na het maaien van de waterplanten er nog nagroei plaatsvond.

Door twee keer te maaien hoopt Gastvrije Randmeren het vaarseizoen nu aanzienlijk te verlengen, zegt directeur Rita Braam. "Het is ons streven om de vaargebieden open te houden van de lange vrije weekenden in het voorjaar tot het late najaar. Met deze pilot gaan we kijken of dat haalbaar is."

De proef is mogelijk doordat onder meer gemeenten zoals Bunnik extra geld hebben ingelegd. Verschillende delen van de meren zijn inmiddels gemaaid.

Foto: Gastvrije Randmeren
Bron:


02-06-2019

Volledige stremming Prinses Beatrixsluis tijdens de weekenden van 8 en 15 juni 2019

De Prinses Beatrixsluis is in 2 weekenden van juni 2019 voor 3 keer 12 uur volledig gestremd. Dit is nodig om ook de laatste sluiskolk aan te sluiten op het nieuwe bediensysteem en om de laatste veiligheidstesten te kunnen doen.

De stremmingen van de Prinses Beatrixsluis zijn als volgt:

  • van zaterdag 8 juni 08.00 uur tot zaterdag 8 juni 2019 20.00 uur;

  • ​van zaterdag 15 juni 20.00 uur tot zondag 16 juni 2019 08.00 uur;

  • en van zondag 16 juni 20.00 uur tot maandag 17 juni 2019 08.00 uur.

Testen van het sluissysteem

Sinds het plaatsen van de roldeuren voor de 3e kolk vinden vele testen plaats. Na het in bedrijf gaan van de 3e kolk, is kolk 2 gerenoveerd en ook aangesloten op het nieuwe bediensysteem. Nu is het aansluiten van kolk 1 aan de beurt. Om alle systemen in elkaar te laten integreren en om de integrale testen van het volledige systeem te kunnen doen, zijn totale stremmingen van alle 3 de kolken tegelijk niet te voorkomen.

Verdeling stremmingen Prinses Beatrixsluis

Over de verdeling van deze zogeheten vierkante stremmingen over 2 weekenden hebben Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk overleg gevoerd met de Koninklijke BLN Schuttevaer, de brancheorganisatie van en voor de binnenvaart. Bij uitloop van de nog voorafgaande testen en werkzaamheden kan het een en ander nog doorschuiven. Daarom zijn er ook reserveweekenden gepland. Tijdens de vierkante stremmingen moeten schippers omvaren via de Lek naar Wijk bij Duurstede en daar het Amsterdam-Rijnkanaal op. Naar verwachting zijn schepen 2 uur langer onderweg.

Bron:


22-05-2019

Pas geopende vaargeul tussen Reevediep en Drontermeer kan open blijven

De vaarverbinding tussen Reevediep en Drontermeer kan gewoon open blijven. De Raad van State heeft het verzoek van Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta afgewezen.

De groepen stapten al eerder naar de Raad van State omdat ze de vaarverbinding, die dwars door beschermd natuurgebied loopt, dicht willen. Over die bezwaren moet de Raad nog beslissen. De provincie Overijssel besloot dat niet af te wachten en opende halverwege april de vaarverbinding voor recreatieboten.

Riethoogte

Dit tot ontsteltenis van de natuurwerkgroepen. De groepen vrezen met name dat het openstellen van de doorgaande vaarverbinding tijdens het broedseizoen leidt tot visuele verstoring van de roerdomp en de karekiet, omdat het riet op verschillende plekken niet de benodigde hoogte van twee meter en een voldoende vegetatiedichtheid heeft.

Volgens de Raad van State is daar geen sprake van. Een ecoloog verklaarde op de zitting dat hij vijftien verschillende plekken in de rietkraag en op de rieteilanden de hoogte en de vegetatiedichtheid heeft gemeten. Op al deze plekken, op één stuk waar net rietplaggen zijn aangebracht na, heeft het riet de minimale hoogte en is de vegetatiedichtheid dermate hoog dat volledige afscherming is bereikt.

De Raad van State is niet bang dat het recreatieve gebruik van de vaargeul zal leiden tot visuele verstoring van de roerdomp en de karekiet.


Het Reevediep blijft helemaal open voor recreatievaart (Foto: Rijkswaterstaat)
Bron:


08-05-2019

Alwéér een opvarende met koolmonoxidevergiftiging: ‘Laat je boot jaarlijks controleren’

In drie maanden gaat het twee keer mis in de Noordoostpolder: mensen op een boot lopen koolmonoxidevergiftiging op. Voor een man in Tollebeek was het maandagavond zelfs kantje boord. ,,Veel eigenaren laten de leidingen op hun boot te weinig controleren’’.

Stefan Keukenkamp en Herre Stegenga

Een slecht werkende kachel werd een oudere booteigenaar uit Tollebeek maandagavond bijna fataal. Na een koolstofmonoxidevergiftiging wist hij zichzelf ternauwernood in veiligheid te brengen. Een voorbijganger zag hem uit de ‘Alle Winden’ strompelen en sloeg alarm. De man ligt in het ziekenhuis. ,,Hij heeft geluk gehad”, zegt woordvoerder Arjan Venema van de Flevolandse brandweer. ,,Gelukkig was hij voldoende bij geest om bij symptomen van de vergiftiging zijn woonboot te ontvluchten.”

Doorreis

Een dag later ligt de ‘Alle Winden’ erbij alsof er niets is gebeurd. Naast het stuurwiel staat nog een flesje Spa en ligt een bril. Binnen staat een koekenpan op het fornuis. Het jacht (volgens de website van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten een lemsteraak uit 1979) ligt op een passantenplek. De schipper moet op doorreis zijn geweest, zeggen omwonenden. Niemand komt de lemsteraak bekend voor.

In februari vond een soortgelijk incident plaats op een woonboot in Rutten. Daarbij werden meerdere mensen onwel door een koolstofmonoxidevergiftiging. De oorzaak is destijds niet vastgesteld. Volgens Venema lijkt het toeval dat er twee incidenten plaatsvonden in korte tijd. ,,In de afgelopen tijd hebben zich verder geen vergiftigingen voorgedaan.” Hij zegt dat het belangrijk is om de symptomen van vergiftiging van koolstofmonoxide snel te herkennen. ,,Aan misselijkheid en hoofdpijn kun je het herkennen. Ook is een koolstofmonoxidemelder belangrijk om te hebben.”

Leidingen

Dat onderschrijft Ria Willems van jachtwerf Willems in Emmeloord. ,,We hebben zelf ook melders op onze boot’’. En minstens zo belangrijk, vult ze aan: laat de leidingen in de boot elk jaar controleren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet, zegt ze. ,,Veel mensen laten dat na’’. Leidingen hoeven echt niet elk jaar te worden vervangen, aldus Willems. ,,Maar het is belangrijk dat ze goed zijn. En dat moet je laten nagaan.’’ Nog een tip: zorg voor voldoende en goede vluchtwegen. Vooral op oude vaartuigen zou dat niet vanzelfsprekend zijn. ,,Er zijn soms luiken waar geen mens doorheen kan’’.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar, meldt de brandweer op haar website. ‘Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben’. Veel voorkomende oorzaken van koolmonoxidevergiftiging zijn een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel. Een kachel bijvoorbeeld. Het risico wordt groter als dat verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat, aldus de brandweer. ‘Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte’. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen en belanden honderden mensen in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging. ‘Het kan echt iedereen overkomen’.

Brandweermannen controleren de ‘Alle Winden’ in Tollebeek nadat de opvarende naar het ziekenhuis is afgevoerd.

Brandweermannen controleren de ‘Alle Winden’ in Tollebeek nadat de opvarende naar het ziekenhuis is afgevoerd. © GinoPress B.V.

Bron: 


25-04-2019

De grootste In Water Boat Show van Duitsland van 24 tot en met 26 mei 2019

Welkom bij het HAMBURG ancora YACHTFESTIVAL

Meer jacht! Meer leven!

In het laatste weekend van mei 2019 begint de grootste In Water Boat Show van Duitsland weer. Voor de 10e verjaardag van het evenement in de vijf-sterren Ancora Marina, nodigen wij u uit met een nieuwe naam en een nieuw design te Neustadt in Holstein. Vier samen met ons drie dagen lang de watersport! Hier presenteren de exposanten talrijke motor- en zeiljachten boten in hun element, het water!

Bezoek uw droomjacht en ervaar een echte Yachting Lifestyle tijdens een proefvaart. In elegante pagode tenten rond de haven en in de moderne tentoonstellingsruimte van de Ancora Marina laten onze exposanten zien hoe je nog meer kunt genieten van de watersport: moderne boord elektronica van navigatiesysteem tot de satelliet-tv, veiligheidsinstallaties en -systemen, het perfectioneren van zwaar weer kleding, belangrijke diensten zoals Jachtverzekering en nog veel, veel meer.

Kortom, onze exposanten bieden alle uitrusting, accessoires en diensten die nodig zijn voor de watersport. En het beste van alles: veel producten kunnen ter plaatse worden getest en getest! Maak kennis met de experts voor watersportproducten en krijg advies in een passende sfeer.

Het HAMBURG ancora YACHTFESTIVAL biedt unieke mogelijkheden om vragen en producten van experts direct bij het object te beantwoorden - beter dan elke instructievideo. Het gevarieerde ondersteuningsprogramma voor nieuwkomers en terugkeerders, en natuurlijk de actieve watersporters, maken het HAMBURG Ancora YACHTFESTIVAL tot het unieke watersportevenement. Wees erbij!

Dagelijks geopend van 10.00 - 18.00 uur. De toegang is gratis!

Voor meer informatie: HAMBURG ANCORA YACHTFESTIVAL


22-04-2019

Overijssel omzeilt vaarverbod en gooit Reevediep bij Kampen open

Het Reevediep bij Kampen is vanaf donderdag in zijn geheel bevaarbaar. Dus ook de laatste 150 meter van de bypass in de monding in het Drontermeer, waar de Raad van State een vaarverbod heeft opgelegd. Negeert de provincie Overijssel hiermee een rechterlijke uitspraak?

Jaap Selles 17 apr. 2019

De bypass loopt door het leefgebied van de roerdomp en grote karekiet, twee beschermde vogels. Bij de aanleg van de hoogwatergeul is hiermee onvoldoende rekening gehouden. De Raad van State oordeelde dat hun natuurlijke habitat onvoldoende is beschermd tegen de 12.000 bootjes die jaarlijks in Het Reevediep worden verwacht. Vandaar het in 2015 opgelegde vaarverbod.

Schorsing

Sindsdien heeft Overijssel een nieuw plan gemaakt en zijn er drie rieteilanden geplant. Die moeten beide vogelsoorten beschermen tegen de pleziervaart - en dus het vaarverbod van tafel halen. Dit plan is goedgekeurd en vergund, waardoor het in de plaats komt van het oude plan op basis waarvan het vaarverbod is ingesteld, stelt Overijssel. Klopt, laat de Raad van State weten. ,,Door tegenstanders is niet om schorsing van het nieuwe bestemmingsplan gevraagd, waardoor het dus juridisch gezien is toegestaan om Het Reevediep volledig te bevaren", legt een woordvoerster uit.

Tegenstanders tekenden bij de Raad van State wel beroep aan tegen het nieuwe plan. De hoogste bestuursrechter moet nog oordelen of het extra moeras de roerdomp en grote karekiet inderdaad beschermt tegen pleziervaart. Een uitspraak wordt rond de zomer verwacht.

Eigen risico

,,Het volledig nu volledig laten bevaren van Het Reevediep is op eigen risico", aldus de RvS-woordvoerster. ,,Als de maatregelen onvoldoende zijn en opnieuw een vaarverbod wordt opgelegd, moet de vaarverbinding weer dicht. Al is dat wel iets anders dan het bouwen van een huis, dat je mogelijk moet afbreken...”

Dat Overijssel niet wil wachten heeft twee redenen. Het Reevediep is sinds een maand klaar. Daarnaast begint het vaarseizoen. Door de bypass ontstaat een veel kortere vaarroute van 6 kilometer tussen Kampen en Elburg. De verwachting is dat het meer (water)toeristen naar de regio lokt, die in beide steden geld gaan uitgeven.

‘Onfatsoenlijk’

Tegenstanders hebben één woord over voor de beslissing: onfatsoenlijk. Al erkennen Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta ook dat ze niet verwacht hadden dat het vaarverbod zou vervallen door het nieuwe bestemmingsplan. Zij overwegen de Raad van State te vragen om het nieuwe bestemmingsplan alsnog te schorsen, zodat er een nieuw vaarverbod komt, totdat er een uitspraak is over het nieuwe plan. Zo'n procedure kan weken duren. Tot die tijd wordt en blijft het mogelijk rechtstreeks te varen tussen de IJssel en het Drontermeer.

De sluis tussen IJssel en Het Reevediep wordt vanaf donderdag bemand. Dagelijks kunnen bootjes tussen 08.00 en 19.00 uur door de sluis. Tussen 12.00 en 12.30 uur heeft de brugwachter pauze. Op zon- en feestdagen is de sluis vanaf 09.00 uur in bedrijf.

Een maand geleden nam koning Willem-Alexander hoogwatergeul Het Reevediep bij Kampen in gebruik.

Monding van Het Reevediep in het Drontermeer.
Bron:


22-04-2019

Bunschoten wil geld voor aanpak waterplanten: "Eemmeer wordt zo een moeras"

Geschreven door: Lisanne Rutgers

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten wil geld van de provincie voor de aanpak van waterplanten in het Eemmeer. De planten zorgen al jaren voor overlast doordat ze in de schroef van boten terecht komen. Omdat het probleem steeds erger wordt vraagt de gemeente nu hulp van de provincie Utrecht.

In een brief vraagt de gemeente Bunschoten, samen met Amersfoort, Eemnes, Baarn en coöperatie Gastvrije Randmeren om 60.000 euro per jaar. Zelf leggen de gemeenten al jaren geld in voor de bestrijding van waterplanten, maar dat is niet meer genoeg. "Als dit zo doorgaat wordt het Eemmeer een moeras", vertelt wethouder Alice Kok - Van de Geest uit Bunschoten.

GEVAAR

De planten zorgen in de zomerperiode voor gevaarlijke situaties en door de goede waterkwaliteit worden het er steeds meer. Het fonteinkruid groeit tot net onder het wateroppervlak en komt zo in de schroef van boten terecht. "Zelfs de reddingsbrigade komt vast te zitten", vertelt Kok - Van de Geest.

Op dit moment blijft alleen de vaargeul voor vrachtschepen vrij van fonteinkruid. Die vaargeul is verdiept aangelegd. Omdat daar minder zonlicht op de bodem komt, groeien er geen waterplanten. Als recreatiebootjes om die reden van de vaargeul gebruik maken, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

VAREN

Doordat de overlast nu al jaren aanhoudt lijken toeristen en watersporters het Eemmeer vaker te ontwijken. "Vorig jaar waren er 10% minder mensen in de haven", vertelt de wethouder. "En watersportverenigingen kunnen vanaf juni geen wedstrijden meer organiseren."

Het gevolg is dat de botenbezitters minder geld kunnen verdienen. En dat is volgens de wethouder wel heel belangrijk. De Spakenburgse haven ligt namelijk vol met historische schepen die veel onderhoud nodig hebben. Dit wordt sinds kort steeds vaker verdiend met het aanbieden van rondvaarten. "Het is niet de bedoeling dat je dan na paar honderdmeter vast komt te zitten in de waterplanten", vertelt Kok - Van de Geest.

GELD

Om de waterplanten te maaien is geld nodig. De omliggende gemeenten leggen allemaal al bij. Bunschoten betaalt jaarlijks 25.000 euro en wil dat dit jaar, als de gemeenteraad daar toestemming voor geeft, zelfs verdubbelen.

Toch is dat niet voldoende voor de aanpak van het probleem. Er moet namelijk niet alleen vaker gemaaid worden, de gemeente wil ook onderzoek naar een structurele aanpak. Dat geld wil de gemeente graag ophalen bij de provincie.

WAKE-UP CALL

De brievenschrijvers vinden dat de provincie onvoldoende beseft dat Utrecht ook een kust heeft. "Utrecht staat erbij en kijkt ernaar", legt Kok - Van de Geest uit. "De brief is een wake-up call."

Volgens de Bunschotense wethouder is het een gemiste kans voor de provincie om niet te investeren in het Eemmeer. Ook wordt in de brief benadrukt dat Flevoland en Noord-Holland ook bijdragen voor de meren in die provincies.

Flevoland draagt jaarlijks 180.000 euro bij, Noord-Holland 100.000 en nu is het de vraag of Utrecht bereidt is om de gevraagde 60.000 euro te betalen.

Foto: RijkswaterstaatBron:


Realistisch

Bij u aan boord geven wij een markt- gerelateerd prijsadvies af en bespreken we de te voeren verkoopstrategie...
Lees verder...

Transparant

Beekhuis Yachtbrokers biedt een tweetal mogelijkheden ten aanzien van de te berekenen provisie. Beide op basis van 'No Cure No Pay'...
Lees verder...

Zekerheid

De koopsom, verdeeld over een aanbetaling en restbetaling, zal worden gestort op het bankrekeningnummer van de Stichting Beheer Derdengelden Hiswa Vereniging....
Lees verder...

Full-service

Geen verkoophaven, echter wèl volledige service voor uw jacht op de eigen ligplaats...
Lees verder...