Nieuws van Beekhuis Yachtbrokers

13-11-2019

Zeilboot klem onder brug bij Termunten

Wandelaars en wachtende automobilisten waren zondagmiddag getuige van een bijzonder moment in Termunten. Een zeilboot die van het Wad kwam, bleef met de verstaging aan de brug hangen. Direct daarna ging de brug dicht en werd de mast scheef gedrukt.

Dezelfde boot had een kwartier eerder ook de bovenkant van het bruggetje bij de sluis geraakt.

Foto: Bert Schuthof
Bron:


02-11-2019

Belangrijke mijlpaal bij bouw Reevesluis

De bouw van de Reevesluis in het Drontermeer heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Scheepvaartverkeer moet vanaf maandag door sluizencomplex varen. Dat kan alleen op bepaalde tijden. Tot voor kort hadden boten nog geen last van die beperking. De deuren van de sluis staan wel nog constant open, aangezien het waterpeil aan beide kanten nog gelijk is. Dat gaat in de toekomst veranderen.

De Reevesluis maakt onderdeel uit van een groot project om het gebied rond Kampen te beschermen bij hoogwater. De rivier de IJssel heeft een aftakking gekregen waarmee water afgevoerd kan worden richting het Drontermeer. Om te voorkomen dat dit water richting het Veluwemeer stroomt wordt de sluis gebouwd. De Reevesluis gaat straks de Roggebotsluis vervangen die drie kilometer noordelijker ligt.

De komst van de sluis zorgt ervoor dat het waterpeil van het Drontermeer gaat veranderen. Daarom wordt de komende tijd ook de dijk langs het meer opgehoogd en moeten er bij vakantieparken die aan het water liggen aanpassingen worden gedaan.

Bron:


01-11-2019

Groot aantal Friese bruggen niet veilig genoeg

Vele tientallen Friese bruggen moeten de komende jaren worden versterkt, gesloopt of gesloten voor zwaar verkeer. Bij de invoering van nieuwe, strengere veiligheidsnormen worden alle gemeenten verplicht hun bruggen te laten herkeuren en eventueel maatregelen te nemen. Alleen al in Smallingerland, voor zover bekend de eerste Friese gemeente die zijn bruggen al heeft laten onderzoeken, gaat het om negen van de 24 stuks.

De nieuwe normen zijn een uitloper van de Eurocode, een Europese richtlijn die in 2012 is ingevoerd. Die richtlijn is nu uitgewerkt voor bruggen van het ‘onderliggend wegennet’. Dat zijn alle wegen behalve snelwegen en grote provinciale wegen.

Die uitwerking leidt ertoe dat de veiligheidsnormen strenger worden, zegt constructiespecialist Coen van der Vliet van ingenieursbedrijf Arcadis. Voor lokale bruggen geldt nu dat ze ruwweg 80 procent van de draagkracht moeten hebben in vergelijking met bruggen in snelwegen. De oude normen zijn te vergelijken met 75 procent van die nieuwe standaard.

Meer verkeer

Van der Vliet zegt dat de aanscherping te maken heeft met twee ontwikkelingen. Ten eerste is er tegenwoordig veel meer verkeer dan in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de oude regels zijn vastgesteld. Daarnaast is er inmiddels veel meer kennis over de draagkracht van staal en beton, en is bij staal bijvoorbeeld bekend dat dat in de loop der jaren door ‘vermoeiing’ schade kan oplopen.

Gemeenten zijn verplicht om hun bruggen te toetsen aan de nieuwe normen en in de praktijk betekent dit dat sommige bruggen niet meer voldoen.

Er is tegenwoordig veel meer verkeer dan in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de oude regels zijn vastgesteld

De gemeente Smallingerland heeft de gevolgen al op een rij gezet: bij negen van in totaal 24 onderzochte bruggen zijn maatregelen nodig. Het gaat om bruggen in Drachten (3), De Veenhoop (3), Oudega, Nijega en Rottevalle.

Maatregelen kunnen variëren van verstevigen, het instellen van een verbod voor zwaar verkeer, tot sloop van de gehele brug. Gemeentewoordvoerder Stéfanie Beerling laat weten dat de gemeente over een maand de uitkomsten verwacht van aanvullend onderzoek, en dat vervolgens per brug wordt besloten welke maatregelen nodig zijn.

Plan van aanpak

De nieuwe normen gelden als minimumeisen voor alle bruggen. Gemeenten zijn verplicht om ze door te voeren, al hoeft dat niet nu meteen. Wel moeten ze alvast een plan van aanpak formuleren voor hoe ze met de nieuwe normen willen omgaan.

Van der Vliet zegt dat niet ineens sprake is van gevaarlijke situaties. ,,Je kunt het zo zien: bij de oude normen zijn de bruggen niet voor 99,999 procent veilig, maar voor 99 procent. En absolute zekerheid heb je toch niet. Niets is perfect veilig, maar de kans op een onveilige situatie moet wel voldoende laag zijn.” Die kans is dus in de nieuwe normen vastgelegd.

Je kunt het zo zien: bij de oude normen zijn de bruggen niet voor 99,999 procent veilig, maar voor 99 procent. En absolute zekerheid heb je toch niet

Volgens Van der Vliet is het aan te raden dat alle gemeenten nu op korte termijn hun bruggen laten keuren – al is het alleen al omdat ze wel verantwoordelijk zijn voor de veiligheid ervan. ,,En met de nieuwe normen hebben ze iets in handen om het te kunnen wegen.”

De gemeente Smallingerland zegt dat veel gemeenten daar ook al mee bezig zijn.

Bron:


18-10-2019

Breed scala van watersport

Het spectrum reikt net als vorig jaar van moderne motorboten tot spectaculaire zeiljachten en indrukwekkende woonboten. Hier kunnen watersportliefhebbers het seizoen afsluiten en zich tegelijkertijd informeren over de nieuwste trends voor het komende seizoen en de hippe watersporten. De beurs biedt een live ervaring van wakeboarden, duiken, vliegvissen, SUP-yoga, kajakken en kanoën. Naast nieuwbouw is er ook een tweedehands botenmarkt met meer dan 100 boten.

Bijzonder aan deze 2019-editie zijn onder meer de samenwerking met Motorworld Classics en de nieuwe HUB27 (hal 27) met de luxe jachten.

Motorworld Classics – ‘Het beste van twee werelden…’

Mobiteit te water én te land worden dit jaar gecombineerd in het expositiecentrum van Berlijn. De klassieke autobeurs Motorworld Classics Berlin vindt namelijk voor het eerst gelijktijdig plaats met de boot- en vrijetijdsbeurs Boot & Fun Berlin. Bezoekers kunnen beide beurzen met één ticket bezoeken. Bootliefhebbers kunnen zich hiermee ook vergapen aan extravagante oldtimers. De speciale tentoonstelling van auto’s met Erdmann & Rossi carrosserie vormt dit jaar een hoogtepunt voor de autoliefhebbers.

Luxe jachten in HUB27

Luxe jachten komen het best tot hen recht in een dito omgeving. Daarom zet de organisatie van Boot & Fun Berlin dit jaar het in augustus 2019 geopende moderne 10.000 m2 grote HUB27-gebouw in.

BOOT & Fun Berlin 2019 is geopend van 21 tot en met 24 november 2019.

Lees meer over de beurs: BOOT & FUN BERLIJN

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten


03-10-2019

Waterstad Sneek houdt enquête over plannen bevaarbaar maken grachten

De stichting Waterstad Sneek wil de grachten in de binnenstad van Sneek voor zo veel mogelijk watersporters toegankelijk maken. Ze vraagt nu inwoners, ondernemers en bezoekers van Sneek naar hun mening over de plannen via een online enquête.

Een groep Snekers is sinds 2016 bezig met de plannen om watersporters door Sneek te laten varen in plaats van er omheen. Om dit te kunnen realiseren zijn diverse werkzaamheden nodig. Het gaat dan met name om het aanpassen van bruggen.

Om de plannen verder te ontwikkelen is in maart van dit jaar de Stichting Waterstad Sneek opgericht. De stichting heeft een adviesbureau ingeschakeld om alle aanpassingen in kaart te brengen.

De stichting vraagt nu belanghebbenden naar hun mening via een online enquête op: WATERSTAD SNEEK GEEF JE MENING.

Bron:


03-10-2019

Pleziervaart weet Assen te vinden

Het aantal boten dat dit jaar Assen heeft aangedaan is flink gestegen. 1526 boten voeren dit vaarseizoen via Assen. Vorig jaar waren dat er met 802 bijna de helft minder. In 2017 meerden iets meer dan 1100 boten in Assen aan.

Een stuk meer boten voeren ook door de Blauwe As, die via de Vaart en Het Kanaal, dwars door de stad gaat. In 2018 kwamen hier 407 boten langs. In 2019 zijn was dat een kwart meer: 526 boten.

De Blauwe As werd in 2017 geopend door Koning Willem-Alexander. 

Een boot vaart door De Vaart van Assen (foto: RTV Drenthe / Fred van Os)
Bron:


15-09-2019

Recordaantal bezoekers op HISWA te water 2019 in Lelystad

Bijna 30.000 watersportliefhebbers hebben in de Bataviahaven in Lelystad de 36e editie van de HISWA te water bezocht. Samen met de 320 boten in het water en ruim honderd exposanten op de kades was het niet alleen druk, maar werden ook goede zaken gedaan.

HISWA te water directeur Arjen Rahusen: “Hoewel we het liefst kijken naar de echt geïnteresseerde bezoekers, zijn we natuurlijk heel trots op deze grote toeloop. Gezien de grote belangstelling van zowel publiek als exposanten blijkt dat Lelystad de terechte thuishaven van de HISWA te water is geworden.”

Enthousiaste exposanten

Vanaf de steigers waren de geluiden eveneens positief. Het blijkt dat Nederland weer meer wil besteden. Het weer was voor de watersportende bezoekers geen belemmering. Of zoals Hans Webbink van Steeler Yachts constateerde: “Mensen die een boot willen, komen echt wel.”

“Het was een fantastische beurs, als 10 procent van mijn leads uitkomt, heb ik een jaar werk,” aldus Huub Kortlevens van Havenlodge. “Het komt gewoon aanwaaien,” lachte Klaas Schiphof van Aquatec, die deze beurs acht boten verkocht. “We zagen veel nieuwe gezichten, nieuwe watersporters met gerichte belangstelling. Velen met plannen om de wereld rond te gaan varen,” aldus Thijmen van de Loo van Newpoint Moverbo.

Comfort

Er is veel belangstelling voor comfort en luxe aan boord, zo constateerden verschillende exposanten. Of zoals Thomas Thurau van Westside Sailing het formuleerde: “Mensen willen een boot die in de wasstraat kan en vooral comfort en ruimte.”

Ook op de Golden Boulevard, de steiger voor de grotere exclusievere jachten, werden goede zaken gedaan. Marjolein Lengers van Lengers Yachts verkocht drie boten en sprak van een uitstekende sfeer: “We hadden een fantastische HISWA te water. We willen dat mensen zich thuis voelen bij ons en dat is op deze beurs weer goed gelukt.”

Elektrisch varen

Met het Markermeer als achtertuin is de Batavia Haven een prima uitvalsbasis voor proefvaarten en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Nieuw was het paviljoen voor elektrisch varen, van waaruit bezoekers de verschillende elektrisch aangedreven boten konden uitproberen. Dat behalve op de weg ook op het water een kentering gaande is naar elektrische aandrijving bleek uit de grote belangstelling voor het paviljoen.

Anton van Wijk van De Stille Boot: “We hebben veel mensen laten ervaren hoe elektrisch varen is; varen zoals men gewend is, maar dan rustiger. Daar komt bij dat de prijzen van de motoren steeds meer vergelijkbaar worden met diesel en benzinemotoren.”

Publieksprijs 2019

Op de slotdag van de beurs is de winnaar van de ‘HISWA te water Publieksprijs, powered by YachtFocus’ bekend gemaakt. De Salut 29 van Salut Boats is door het publiek verkozen tot de favoriete boot op de beurs. “Dit is de eerste keer dat wij een verkiezing organiseren waarbij niet een vakjury, maar het publiek heeft beslist,” aldus Arjen Rahusen, directeur van de HISWA te water. Salut Boats nam met een ruime meerderheid van de stemmen de eerste prijs in ontvangst. Deze bestond uit een authentieke vaarkaart aangeboden door de HISWA te water en een fles champagne van YachtFocus. De Enksail Orion 49 van Gebroeders van Enkhuizen eindigde op de tweede plaats. De Fahai FH750 S op de derde positie.

De HISWA te water wordt volgend jaar wederom in de Batavia Haven in Lelystad gehouden en wel van 2 tot en met 6 september 2020.


17-08-2019

Sluizen Havenkwartier bijna klaar

ZEEWOLDE • Het nieuwe sluizencomplex bij het Havenkwartier in Zeewolde is bijna klaar. Sinds dinsdag wordt er water gepompt in de vaarroute bij de sluizen. De officiële opening staat gepland voor 29 augustus.

Over ongeveer twee dagen is het vullen van de vaarroute klaar. Ondertussen worden de laatste werkzaamheden in en om de sluizen verder afgerond. Ook moet de brug bij de schutsluis nog voltooid worden zodat deze open kan om hogere schepen door te laten.

Voordat boten daadwerkelijk door de sluis kunnen varen, volgen er eerst nog allerlei tests. Pas daarna wordt er water gepompt in het stuk sluis waarin boten het hoogteverschil van ruim 5 meter tussen het Wolderwijd en de Blauwe Diamant kunnen overbruggen.

De sluis is open van 29 augustus tot half oktober. Dat is het eind van het vaarseizoen. De sluis moet handmatig worden bediend. Mogelijk wordt de sluis vanaf volgend jaar op afstand geopend en gesloten, zoals bij veel sluizen en bruggen in de provincie het geval is.


Bron:


04-08-2019

Beleef het op HISWA te water

In 2019 vindt HISWA te water, de grootste in-water bootshow van Noord-Europa, na een succesvolle eerste editie weer plaats in de Bataviahaven in Lelystad.

Met ruim 22.500 bezoekers en een uitstekende sfeer is de 35ste editie, en tevens eerste editie in Lelystad, een groot succes te noemen. Op de kade en de steigers van de Batavia Haven gonsde het van de positieve berichten. De nieuwe locatie, de indeling van de haven, de aankleding, het brede aanbod aan boten, de diversiteit aan kade exposanten en natuurlijk het proefvaren, alles leek bij te dragen aan een positieve sfeer.

Tijdens de 35ste editie van de HISWA te water werden in totaal 298 nieuwe boten getoond, 17,5% meer dan het jaar ervoor in Amsterdam. Het gevoel op de steigers was niet alleen goed, ook op het gebied van verkoop waren er optimistische geluiden te horen. Zo werden er op de eerste dag van de beurs al boten verkocht en ging er voor velen een volle agenda opvolgafspraken mee naar huis.

Ook de 36ste editie van de HISWA te water zal weer plaatsvinden in de Bataviahaven van Lelystad. De haven zal in 2019 wederom omgetoverd worden tot het walhalla voor ieder type watersporter van 4 tot en met 8 september.

Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water 2019

Ook dit jaar is Beekhuis Yachtbrokers vertegenwoordigd op de Hiswa te Water met een presentatie van het gehele aanbod op de stand van Yachtfocus met nummer KB116.

Meer informatie vindt u op: HISWA TE WATER 2019


Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, oceaan, boot, buiten en water


28-07-2019

Wegverkeer kan weer over de A6, nu heeft scheepvaart last van storing Ketelbrug

De Ketelbrug tussen Emmeloord en Lelystad heeft te maken met een storing. Aan het begin van de middag wilde de brug niet meer naar beneden waardoor doorgaand verkeer over de A6 onmogelijk was. Inmiddels is de brug weer naar beneden, maar daar heeft scheepvaart nu last van.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Mogelijk speelt de hitte een rol. Een monteur van Rijkswaterstaat heeft ter plaatse de brug handmatig naar beneden laten gaan. Zolang onbekend is waarom de brug niet meer automatisch omlaag wilde, blijft het brugdek op zijn plek. ,,We moeten voorkomen dat de brug weer in storing gaat’’, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Nu is de Ketelbrug dus gestremd voor scheepvaart met hoge masten. Normaal gesproken mogen die twee keer per uur, tot half negen 's avonds, de brug passeren

De storing kwam aan het begin van de middag. Wegverkeer in beide richtingen stond al snel muurvast op de A6. Mensen stapten uit hun auto, gingen op de vangrail zitten om in het hete zonnetje te wachten. Ook maakte een enkeling van de gelegenheid gebruik om de hond uit te laten. Rijkswaterstaat deelde aan weerskanten van de brug flesjes water uit aan wachtende weggebruikers.

Sommige automobilisten keerden hun auto om als spookrijder via opritten de A6 te verlaten. Rijkswaterstaat en politie hebben dat uiteindelijk begeleid. Door de storing bij de Ketelburg, liep ook het verkeer vast op alternatieve routes via Kampen. Tussen Ens en Kampen stond een file op de N50. Ook op de N307 tussen Kampen en Zwolle was het druk op de weg.

Wat te doen als de Ketelbrug een storing heeft? Deze gestrande weggebruiker ging even lekker bakken op het asfalt.
Bron:


27-07-2019

Stremming Van Starkenborghkanaal voorbij: brug licht beschadigd door botsing

Het scheepvaartverkeer kan weer door het Van Starkenborghkanaal in Groningen. De vaarweg was enkele uren gestremd, doordat een binnenvaartschip tegen de brug bij het Oosterhamriktracé was gebotst.

Ook de busbaan over de brug was enige tijd gestremd.

Geen gevaar

Uit een inspectie van Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen blijkt dat de brug licht beschadigd is en dat er geen gevaar is voor het weg- en scheepvaartverkeer. De schade wordt op een later moment hersteld.

Schip zwaar beschadigd

Het binnenschip is inmiddels afgesleept naar de Oostersluis.

De aanvaring gebeurde donderdagnacht rond drie uur. Door de klap verschoven containers op het schip en raakte de stuurhut zwaar beschadigd.

Brug zou al vervangen worden

Over de oorzaak van de botsing is nog niets bekend.

De 'busbaanbrug' is één van de bruggen die de komende jaren vervangen worden op de hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. Deze vaarweg is één van de belangrijkste van ons land en vormt het grootste deel van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland.

Rijkswaterstaat maakt deze hoofdvaarweg dieper en breder en acht bruggen, waaronder dus de busbaanbrug, worden vervangen. Zo is een toename van het scheepvaartverkeer mogelijk en is de weg vrij voor meer transport over water. 'Dit is goed voor de noordelijke economie, de filedruk en de reductie van de uitstoot van CO2', meldt Rijkswaterstaat.

De schade aan het schip wordt opgenomen (Foto: Martin Nuver/112 Groningen)

Bron:


Realistisch

Bij u aan boord geven wij een markt- gerelateerd prijsadvies af en bespreken we de te voeren verkoopstrategie...
Lees verder...

Transparant

Bemiddeling via Beekhuis Yachtbrokers is altijd op basis van 'No Cure No Pay'...
Lees verder...

Zekerheid

De koopsom, verdeeld over een aanbetaling en restbetaling, zal worden gestort op het bankrekeningnummer van de Stichting Beheer Derdengelden Hiswa Vereniging....
Lees verder...

Full-service

Geen verkoophaven, echter wèl volledige service voor uw jacht op de eigen ligplaats...
Lees verder...