Nieuws van Beekhuis Yachtbrokers

23-11-2017

Ook in het seizoen 2017-2018 is Beekhuis Yachtbrokers mede-sponsor van de grootste sportvereniging van Noord-Nederland, hockeyclub G.H.B.S. uit Groningen met inmiddels 1.600 leden.  


17-11-2017

Sluis bij Lemmer op zondagen langer open

De Prinses Margrietsluis in het Prinses Margrietkanaal bij Lemmer gaat vanaf deze maand op zondagen langer open.

Rijkswaterstaat bedient de sluis voortaan ook in de winter op zondagen een uur langer: van zes uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds.

Containervervoer

De maatregel is vooral voor het containervervoer over water een vooruitgang. Via de route Groningen-Rotterdam, waar de sluis bij Lemmer in zit, worden jaarlijks meer dan 200.000 containers vervoerd.

Van maandag tot en met vrijdag wordt de Prinses Margrietsluis 24 uur per dag bediend. Op zaterdag gebeurt dit van middernacht tot acht uur ‘s avonds.


Drukte in de Prinses Margrietsluis bij Lemmer. FOTO ARCHIEF LC

Bron:


16-11-2017

Elk jaar in december, brengt de Salon Nautique de Paris alle sectoren van de watersport-industrie samen en wordt de grootste indoor haven van Frankrijk. Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 december 2017 kunt u genieten van de wereld van zeilboten, motorboten, board sport, uitrusting, nieuwe technologieën, diensten, verhuur, toerisme en visserij.

Openingstijden:

  • Dagelijks van 10.00 - 19.00 uur;

  • Vrijdag 8 december van 10.00 - 22.00 uur;

  • Zondag 10 december 10.00 - 18.00 uur.

​Hier is de link naar de site: SALON NAUTIQUE PARIS


30-10-2017

Vrachtschip loopt vast in storm: angst voor olieramp in Waddenzee

Een vrachtschip is in de storm van afgelopen weekeinde aan de grond gelopen bij de Duitse Waddenzee, ten oosten van Schiermonnikoog. Berging gaat moeilijk.

Het water is namelijk te ondiep om de Glory Amsterdam weg te slepen, aldus de Duitse nooddienst. Het is nog niet bekend wanneer het schip kan worden vlotgetrokken.

Zandbank

De Glory Amsterdam ligt op een zandbank ongeveer twee kilometer van het Duitse Waddeneiland Langeoog. Hij vervoerde geen vracht, maar heeft wel bijna tweeduizend ton olie en diesel aan boord.

Die inhoud is vooralsnog niet weggelekt. Een vliegtuig van het Havariekommando houdt de omgeving van het schip in de gaten.

Hart vast

De Duitse tak van het Wereldnatuurfonds houdt zijn hart vast. In de omgeving zijn veel vogels, die gevaar lopen als zware olie uit het schip vrijkomt.

Twee meter hoog

De situatie is inmiddels wel iets verbeterd. De wind is iets geluwd, van storm naar windkracht zeven. De golven, die op het hoogtepunt tot zeven meter hoog kwamen, zijn nu ongeveer twee meter hoog.

Zeeziekte

De 22 bemanningsleden aan boord krijgen medische hulp, ze hebben onder meer last van zeeziekte.

De Glory Amsterdam is 225 meter lang en 32 meter breed. Hij vaart onder de vlag van Panama en is eigendom van een rederij uit Singapore.

(Foto: Patrick Koesters/ANP)

Bron:


29-10-2017

Onderzoek naar reeks aanvaringen in het noorden

"Het is een vaarweg met een hoog oppas-gehalte," zegt Leny van Toorenburg van binnenvaartorganisatie BNL-Schuttevaer. Maar ook zij weet niet waardoor het zo vaak misgaat op de route Lemmer-Groningen-Delfzijl. Gisteren voer daar voor de zoveelste keer een schip tegen een brug aan. BNL-Schuttevaer stelt een onderzoek in.

Bij het onderzoek worden ook Rijkswaterstaat, een aantal verzekeraars en de provincies Groningen en Friesland betrokken. Van Toorenburg: "Alle mogelijke oorzaken worden onderzocht." Gistermorgen botste een schip tegen een brug bij het Friese Stroobos, op de plek waar het Prinses Margrietkanaal overgaat in het Van Starkenborghkanaal. De schade aan het schip is aanzienlijk. Anderhalve week geleden kwam een vrachtschip vast te zitten onder de tafelbrug bij Zuidhorn, ook op het Van Starkenborghkanaal.

Leeg tankschip

Dat zijn de meest recente incidenten, meldt RTV Noord. Vorig jaar zomer was het ook al twee keer raak bij de Dorkwerderbrug in Dorkwerd (bij Groningen). In dezelfde periode kwam een boot vast te zitten onder een van de twee bruggen van de Oostersluis, ook in Groningen. Dit voorjaar ramde een leeg tankschip de Gerrit Krolbrug in Groningen.

Recreatievaart

In het noorden gaat het relatief vaak mis, zegt Leny van Toorenburg. Het kan er volgens haar mee te maken hebben dat veel bruggen op afstand bestuurbaar zijn. Ook zijn er op de route tussen Lemmer en Delfzijl allerlei verschillende soorten bruggen. "De schipper moet zich elke keer weer aanpassen aan een andere situatie", zegt ze bij RTV Noord. Ook de drukte speelt een rol. "Ik ken geen vaarweg waar zo veel bruggen zijn en waar in de zomer zo veel recreatievaart is."

Het onderzoek moet uitwijzen wat er precies aan de hand is en leidt mogelijk tot veiligheidsmaatregelen. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek klaar is.


Het schip dat afgelopen vrijdag op de brug bij Stroobos botste, raakte beschadigd De Vries Media       

Bron​:

Afbeeldingsresultaat voor logo nos                 


18-10-2017

Brugdek belandt op vrachtschip in Van Starkenborghkanaal

Bij Zuidhorn is een schip in botsing gekomen met de Tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal. In eerste instantie werd gemeld dat daarbij brand was uitgebroken, maar dat bleek niet het geval.

Volgens de politie lijkt het erop dat de brug naar beneden is gekomen toen het schip eronder door voer.

Verkeer gestremd

De in augustus geopende brug over het Van Starkenborgkanaal is ontzet. Zowel het scheepvaart- en wegverkeer is voor onbepaalde tijd gestremd. Het wegverkeer zal ter plaatse worden omgeleid. Er zijn geen gewonden, meldt de politie.

Het schip vervoerde geen lading op het moment van de botsing.

Schipper: 'Dit is puur menselijk falen'

De schrik zit er nog goed in bij schipper John Verboom. Zijn vrachtschip, de Wendy Dua, kwam dinsdagochtend klem te zitten onder de Tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn.

'Dit is puur menselijk falen', concludeert Verboom. 'De brug was open, we hadden toestemming om eronder door te varen. Vlak voordat we er waren, ging hij naar beneden. We hebben de brugwachter nog opgeroepen en die zei dat hij hem direct weer open zou doen. Maar het was al te laat.'

Flinke klap

Het was een flinke klap, vertelt Verboom. Het schip lag daarna direct stil. De schade is behoorlijk, maar hoe groot precies, weet de schipper niet. 'Onder meer de radar is kapot. Voor de rest moeten we het schip bekijken als de brug weer omhoog is.'

Verboom was onderweg naar Zwartsluis, om daar constructiemateriaal op te halen. Hij hoopt zijn reis te kunnen vervolgen.

(Foto: Chris Postumus)

(Foto: De Vries Media)

Bron:


10-10-2017

‘Watersportondernemers zijn overlast waterplanten écht beu’

Het is druk in Jachthaven Naarden, grenzend aan het Gooimeer. Sommige watersporters bereiden zich voor op een vaartochtje, anderen genieten van het septemberzonnetje op het terras van het havenrestaurant. Hoewel het beeld anders doet vermoeden, is de piekdrukte in het watersportseizoen al voorbij. Nu varen de plezierjachten de haven weer probleemloos in en uit. Maar een paar weken geleden was er geen doorkomen aan, vertelt Nanke den Daas, directeur van Den Daas Recreatie (eigenaar en exploitant van vier jachthavens, waaronder die bij Naarden). Niet vanwege de piekdrukte, maar omdat op het meer, net buiten de haven, een veld waterplanten lag. Wie zich met zijn plezierjacht buiten de vaargeul waagde, liep het risico om in de ‘groene soep’ verstrikt te raken. Pas nog sprak ze iemand die in één weekend drie keer in de problemen was gekomen. ‘De schroef van z’n schip was omwikkeld met waterplanten. Die man moest onder water om de boel weer gangbaar te maken. Hij had het helemaal gehad.’

Overlast waterplanten kost klanten

Ook de jachthaven zelf heeft last van die waterplanten. Den Daas: ‘Een deel van de waterplanten die door boten worden losgevaren, hoopt zich hier op. En stinken dat het doet!’ In het groeiseizoen heeft de watersportondernemer permanent mensen aan het werk om de boel schoon te houden. ‘Deze zomer hadden we zelfs een shovel in bedrijf om de troep af te voeren.’

Steeds vaker houden watersporters het voor gezien. Alleen al in de laatste week van augustus raakte Den Daas drie vaste klanten kwijt. Mensen die bij haar in de haven een ligplaats hadden en hartstikke tevreden waren. Maar ja, die waterplanten… Ook het aantal watersporters op doorreis loopt terug, merkt ze. Een paar jaar geleden was de bezettingsgraad van de haven nog 96 procent, nu mag ze blij zijn als de 80 procent nog wordt gehaald. De overlast door de waterplanten speelt hierbij een belangrijke rol. En van collega’s hoort Den Daas steeds vaker vergelijkbare verhalen. De overlast van vooral fonteinkruid treft alle Randmeren.

Rijkswaterstaat pakt overlast waterplanten niet aan

‘Een paar jaar geleden was het water nog troebel. Nu kijk je tot op de bodem.’ Dat is één van de redenen dat de overlast door waterplanten kon ontstaan, stelt Den Daas vast. Het zonlicht dat de bodem raakt, is een prima voedingsbodem voor waterplanten als fonteinkruid. En de enige natuurlijke vijand van die planten – brasem – is door overbevissing vrijwel verdwenen. Normaal woelt die zoetwatervis op zoek naar voedsel de bodem om en voorkomt zo dat de planten de kans krijgen om te wortelen. Maar ja, dat gebeurt nu dus niet meer. Dat wegvissen van de brasem mocht van de overheid, maar als het aankomt op het aanpakken van de overlast van waterplanten geeft diezelfde overheid niet thuis, verzucht de watersportondernemer. ‘We hebben het hier over Rijkswateren. Dan vind ik het logisch dat het Rijk het beheer en onderhoud daarvan voor haar rekening neemt.’ Maar Rijkswaterstaat beperkt zich tot de maaien in de vaargeul voor de beroepsvaart. Voor de rest moeten anderen maar zorgen, zo liet minister Schultz van Infrastructuur en Milieu de Kamer eind augustus nog weten. Den Daas vindt dat onbegrijpelijk. ‘Alsof Rijkswaterstaat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het snelwegnet beperkt tot alleen de rijbanen en zich niet wenst te bekommeren over de vluchtstroken.’

Ministerie heeft geen geld over voor aanpak overlast waterplanten

De afgelopen drie jaar trok het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog geld uit voor een proef met een maaiprogramma in de Randmeren. De jaarlijkse bijdrage van 50.000 euro van het departement kwam bovenop de 75.500 euro die zestien gemeenten van de Coöperatie Gastvrije Randmeren jaarlijks bijeen brachten. Genoeg voor het maaien van 450 hectare wateroppervlak (wat overeenkomt met een oppervlakte van 900 voetbalvelden). Volgens HISWA net voldoende om een vaargebied van een acceptabele omvang in de Randmeren voor elkaar te krijgen. Maar dit jaar hield het ministerie de hand op de knip. De watersportsector kreeg nog wel een extra bijdrage van de Coöperatie Gastvrije Randmeren van 128.000 euro. Daardoor kon ook deze zomer nog redelijk wat wateroppervlak geschikt worden gemaakt voor de pleziervaart. Maar of dat volgend jaar ook lukt?

Een motie van Lutz Jacobi, toen nog Kamerlid voor de PvdA, en VVD-Kamerlid Barbara Visser om te onderzoeken hoe de overlast door waterplanten aangepakt kan worden, heeft er tot nu toe niet toe geleid dat minister Schultz daadwerkelijk om aan tafel is gegaan met de sector en de regio om een oplossing te vinden. De provincies en watersportorganisaties werken inmiddels wél samen aan een voorstel voor de aanpak van de problemen met de waterplanten. Misschien dat dat nog iets in beweging zet bij het ministerie en Rijkswaterstaat, hoopt Den Daas. Ze is blij dat er nu in elk geval eindelijk iets lijkt te gebeuren. ‘Iedereen in de watersportsector wil dat de huidige goede waterkwaliteit gehandhaafd blijft. Maar dan wel zonder meer overlast van waterplanten. Want alleen dan heeft de sector een gezonde toekomst in het verschiet.’

​Hier volgt een film met luchtopnames van het Gooimeer: LUCHTOPNAMES WATERPLANTEN GOOIMEER 

​Bron:

Afbeeldingsresultaat voor logo vno ncw


08-10-2017

Meppelerdiepsluis: oplevering, onderzoek en onderhoud

De Meppelerdiepsluis is opgeleverd en wordt op 25 oktober 2017 feestelijk geopend. Maar daarmee is het project nog niet beëindigd. Nu gaat de onderhoudsfase in. Ook kijken we komende tijd naar eventuele verbeterpunten. Omgevingsmanager Tonny Arissen vertelt er meer over.

In oktober eindigt de officiële aanlegfase van de Meppelerdiepsluis. Hoe kijkt Tonny op die fase terug? ‘Toch wel met trots. Dit is een complex project geweest. Technisch, maar vooral gezien de locatie – gelegen tussen woningen en naast een gemaal, een camping, een weg en een watergang- en alle belangen die ermee gemoeid zijn. We bouwden op het land, in het water en daartussen en moesten rekening houden met automobilisten, binnenvaartschippers, ondernemers, omwonenden en bezoekers van de nabijgelegen camping. We hebben ons best gedaan om hinder zo veel mogelijk te voorkomen. Belangrijk was om iedereen hierover goed en tijdig te informeren. Uiteindelijk kregen we weinig klachten. Dat is niet mijn verdienste, maar van betrokken overheden en organisaties en niet op de laatste plaats ook die van alle betrokkenen zelf. Zij stelden zich begripvol op.’

Onderzoek naar geluid van de brug

Rijkswaterstaat en de aannemer krijgen veel positieve reacties over het werk. Toch is er een aandachtspunt. Sommige omwonenden storen zich aan het laagfrequente geluid dat de 25 m lange brug voortbrengt als zwaar vrachtverkeer er overheen rijdt. ‘We nemen de klachten serieus en hebben verschillende instanties gevraagd om advies. De brug voldoet aan alle eisen en hij is goed afgesteld. In eerste instantie dachten we dat vrachtverkeer te hard over de brug reed. Dat blijkt niet zo te zijn: ze houden zich aan de toegestane snelheid. We hebben experts gevraagd te onderzoeken of we iets aan het geluid kunnen doen. Dit blijkt weerbarstige materie en het onderzoek loopt nog. Ik hoop hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.’

Start onderhoudsjaar

Met het eindigen van de aanlegfase in oktober start aansluitend het zogenoemde onderhoudsjaar. Aannemerscombinatie Strukton Reef verzorgt het onderhoud 1 jaar lang en heeft daarvoor een onderhoudsplan opgesteld. Het onderhoud beslaat verschillende werkzaamheden. Van het controleren van de elektronische systemen, tot het testen van de sluisdeuren en het maaien van het gras. Er is 1 medewerker van Strukton Reef permanent aanspreekbaar op alle werkzaamheden die in het onderhoudsjaar gaan gebeuren. Zo houden we de sluis in goede staat.

Bron:

Afbeeldingsresultaat voor logo rws


02-10-2017

Veenvaart trekt weer meer boten: ‘Hier is altijd wat te doen’

ERICA/TER APEL - Er zit weer een stijgende lijn in het aantal boten dat over de Veenvaart-route vaart. De route tussen Erica en Ter Apel werd in 2013 geopend en het vierde seizoen zit er bijna op.

Volgens Willem van der Ploeg, coördinator bruggen en sluizen van de gemeente Emmen, komen er dit jaar 150 meer boten door het Koning Willem-Alexander Kanaal dan vorig jaar.

“We zitten nu op 2050 boten”, vertelt Van der Ploeg bij de Koppelsluis in Klazienaveen. “Vorig jaar voeren er 1945 boten langs.”Het openingsjaar was het beste seizoen, beaamt de coördinator. “Dan is het nieuw hè, dan wil iedereen het uitproberen. Toen zaten we over de drieduizend boten. Maar er zit nu weer een stijgende lijn in.”

Veenvaart als levensader
Voor Gerda de Vries, eigenaresse van de Groene Trambrug even verderop, is de Veenvaart een echte levensader. “We hebben veel klanten van de boot af”, vertelt ze. “Het tweede seizoen was iets minder, maar sindsdien is het druk. Er is hier altijd wat te doen.”

De Vries ambieerde eerst een baan in de zorg. “Maar toen ik daar weinig uren kreeg, zijn we dit begonnen”, legt ze uit. “Plan B is plan A geworden.”

Van een ijsbak naar een theehuis
De vaarrecreanten varen precies langs de Groen Trambrug. “Toen de route er kwam, is al tegen ons gezegd: neem een ijsbak. Van een ijsbak en een parasol zijn nu een afdak en een heel terras gekomen”, zegt De Vries trots.

‘Omzet is boven verwachting’
Ook in Nieuw-Amsterdam zeggen ondernemers veel profijt te hebben van de vaarrecreanten, vooral sinds het centrum voor 1,7 miljoen euro is opgeknapt. Freek Hebels zit sinds eind juni met zijn supermarkt aan de Vaart. “De omzet is boven verwachting tot nu toe”, legt de ondernemer uit. “De mensen die hier een tijd met de boot liggen komen hier boodschappen doen. Ze komen overal vandaan. Ook heel veel uit Duitsland. Vaak pakken ze ook de fiets.”

“Het is hier super”, zeggen twee Duitse toeristen, die met de boot weer onderweg zijn naar huis. “We konden in Nieuw-Amsterdam makkelijk boodschappen doen. Daar waren goede voorzieningen.”

Voorzieningen laten mensen langer blijven
“Mensen blijven hier langer, omdat hier douches en wasmachines zijn”, zegt Hebels van de supermarkt. De douches en de wasmachines worden beheerd door de supermarkt, waar mensen een sleutel kunnen kopen. “We gaan het nog wel een beetje veranderen voor volgend jaar, door te werken met muntjes. Als nu iemand lang onder de douche staat, is de boiler leeg voor de volgende. We moeten het nog even fine-tunen.”

Nog vijftig boten dit seizoen
Het vaarseizoen duurt nog een maand. Bruggen- en sluizencoördinator Van der Ploeg denkt dat er nog vijftig boten over de route varen. “En dan hebben we alle reden om tevreden te zijn.”

De koppelsluis in de Veenvaart (foto: RTV Drenthe/Steven Stegen)

Bron:


26-09-2017

58e Internationale 'Bootsmesse Hamburg'

28 Oktober – 5 November 2017

Dit is het moment.

Ervaar de magie van watersporten live op de hanseboot.

Met sterke wind vanuit het noordoosten in de zeilen koers zetten naar open zee? Met de kracht van zes cilinders in de richting van de horizon? Met de surfplank of in de kano het adrenaline niveau omhoog? Elke watersportliefhebber heeft z'n favoriete moment.

Daarom biedt de Hanseboot zowel watersport professionals als nieuwkomers een verscheidenheid aan geweldige attracties. Maak kennis met veel premières en productinnovaties van zeilen, van het gebied motorboten en verschillende sportsoorten. Wees actief in een van onze hands-on arena's of op een proefvaart in de haven van Hamburg. Ongeacht wat u van plan bent te doen op de hanseboot, kijken we ernaar uit om samen met u unieke momenten in de wereld van watersport te ervaren.

​Hier is de link: HANSEBOOT HAMBURG

hanseboot header besucher


20-09-2017

Afbeeldingsresultaat voor belgian boat show float logo

Belgian Boat Show Float

Belgian Boat Show komt naar het water!

In het verlengde van Belgian Boat Show Gent kan u van 28 september tot en met 1 oktober terecht in de jachthaven van Breskens voor de eerste editie van Belgian Boat Show Float.

De focus van deze 'in water' beurs ligt op kajuitjachten en +10 meter boten zowel in het water als op het droge, aangevuld met aanverwante sectoren op de kade.

Testvaarten, suppen, zeilen of motorboot varen? Kom langs en geniet van een uitgebreid randprogramma.

Combineer uw bezoek met een uitstap aan de prachtige Zeeuws-Vlaamse havenstad, Breskens.​

Hier is de link: BELGIAN BOAT SHOW FLOAT


15-09-2017

Kathedraal van stoom pompt regenwater weg

„Wij doen er alles aan om eraan mee te helpen dat Friesland droge voeten houdt.” Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer, laat met plezier het grootste stoomgemaal ter wereld zien.

Het voelt aan als een museum, maar die term mag niet worden gebruikt. „We zijn geen museum. Er worden hier geen voorwerpen uit het verleden tentoongesteld, maar actief gebruikt.”

Zondagmiddag werd het stoomgemaal in werking gesteld vanwege de hoge waterstanden. Wetterskip Fryslân maakt gebruik van het historische gemaal om water af te voeren uit de Friese boezem; het stelsel van meren en kanalen. De beslissing om het gemaal in werking te stellen is een preventieve maatregel geweest om de verwachte neerslag te kunnen verwerken. Daarbij werd ook overwogen dat de bodem al behoorlijk verzadigd is en daardoor weinig regen meer kan opnemen.

Het gemaal wordt gemiddeld eens in de twee jaar gebruikt tijdens perioden met veel regen en wind. Jaarlijks wordt het wel één keer in werking gebracht om het te testen en personeel op te leiden.

Het is uniek dat het gemaal al in de maand september functioneel is. De laatste keer dat het gemaal voor het zogeheten stormseizoen, dat pas in oktober begint, in werking werd gesteld, was in 2004. „We hebben te maken met een unieke situatie”, aldus gemaalchef Eeltje Frans de Boer. „Maar gelukkig waren we op alles voorbereid en loopt alles gesmeerd.”

Het stoomgemaal, dat behoort tot het Unescowerelderfgoed, is normaliter van februari tot en met december open van dinsdag tot en met zondag. Afgelopen maandag was het gemaal ook open, zodat bezoekers met eigen ogen het gemaal in bedrijf konden zien.

Genie

Er kwamen de afgelopen dagen honderden bezoekers naar Lemmer. Een van hen was een gepensioneerde werktuigbouwkundige uit Eindhoven, die om vijf uur in de ochtend vertrok om als een van de eerste bezoekers in Lemmer te zijn. „Ik had mezelf voorgenomen ooit eens bij dit gemaal te gaan kijken, maar dan wel als het in bedrijf zou zijn. Vandaag is dat moment, en het smaakt naar meer. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe ze honderd jaar geleden optimaal gebruik hebben gemaakt van de technische mogelijkheden. Dat het stoomgemaal nog altijd in werking gesteld kan worden, is fenomenaal.”

De Eindhovenaar laat weten dat hij nog een keer terug hoopt te komen, want hij kan lang niet alles goed tot zich door laten dringen op één dag. „Maar dan wel op een moment dat het gemaal weer onder stoom staat.”

Een andere bezoeker noemt ingenieur Wouda, naar wie het gemaal genoemd is, een genie. De kathedraal van stoom, zoals het gemaal wel wordt genoemd, pompt maar liefst 4 miljoen water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer.

Bij de Stichting Ir. D. F. Woudagemaal zijn 120 vrijwilligers actief als gids. Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor de operationele gedeelte van het gemaal. „Het is vooral heel mooi om te merken dat bijna iedereen die betrokken is bij het gemaal een passie heeft om de historie levend te houden”, zegt directeur Boesjes-Beljon. Gistermiddag om vijf uur werd de laatste stoom geblazen en daarna kwam het gemaal weer tot stilstand. Naar verwachting is er in de afgelopen dagen genoeg water naar het IJsselmeer gepompt om de regenval in de komende dagen te kunnen verwerken.

2017-09-13-REG1-wouda1-4-FC_web

​Bron:


13-09-2017

Spannende ideeën

Met nieuwe concepten en innovatieve ideeën zijn we decennia lang trendsetters in onze branche geweest. De beste voorbeelden zijn onze eerste computer gestuurde watersportinformatiebalie, het mediterrane centrum, de Caribische Trofee. Het Charter Forum en gloednieuwe evenementen zoals wakeboarders TEAM UP WITH A PRO of de INTERBOOT Media Cup laten zien dat we doorgaan met het creëren van de watersports toekomst.

De INTERBOOT is meer dan alleen een tentoonstelling om te kijken, wat een groot voordeel is voor onze exposanten. We willen bij het publiek enthousiasme voor watersport opwekken. Ons gevarieerde entertainmentprogramma, georganiseerd met de hulp van de INTERBOOT SPORTS GROUP, omvat jaarlijks ongeveer 500 evenementen voor u om mee te doen en u op te vrolijken. Ze maken het eerlijk bezoek een fascinerend evenement voor ervaren watersportatlanten, evenals jonge of nieuwe groepen van potentiële kopers.

Onze INTERBOOT Journal, de exposantencatalogus, biedt u niet alleen indexen van exposanten en hallen, maar ook nuttige informatie over de INTERBOOT, maar ook interessante artikelen over de veelvoorkomende activiteiten en de laatste trends op de beurs.

Een uniek gevoel

Het meer van Constance is bekend om zijn prachtige landschap. Met ongeveer 6 miljoen overnachtingen dit jaar blijkt hoe populair deze reisbestemming is. Naast de unieke locatie van de internationale watersporttentoonstelling biedt de Messe Friedrichshafen speciale service en hoog comfort. Het is gemakkelijk om vertrouwd te raken met zijn architectuur en het compacte gebied. Een moderne infrastructuur en het opnemen van het Meer van Constance in het eerlijke concept bieden tentoonstelling mogelijkheden zonder vergelijking.

Bij de INTERBOOT kunt u uw product perfect accentueren - in de hal, op het terrein of direct aan het meer van Constance, in de INTERBOOT-Haven. Het biedt u een groot watersportgebied met zijn 535 km² een eigen klasse - en met meer dan 100 ligplaatsen hebben talrijke exposanten ideale demonstratie- en testmogelijkheden. Top sportevenementen en een spectaculaire show met veel activiteiten om mee te doen, zorgen voor een hoge media aanwezigheid en bezoekersfrequentie in de haven en langs de waterkant.

De Interboot 2017 opent haar deuren van 23 september tot en met 1 oktober.

Hier is de link: INTERBOOT FRIEDRICHSHAFEN


06-09-2017

Laatste Amsterdamse editie HISWA te water positief afgesloten met ruim 21.000 bezoekers

Met 21.751 bezoekers (volgens de telling van de organisatie) is de HISWA te water zondag afgesloten. De laatste Amsterdamse editie van de in-water bootshow, die vanaf volgend jaar plaatsvindt in Lelystad trok iets minder bezoekers dan vorig jaar. Het publiek was echter zeer serieus en had een hoge koopbereidheid, aldus de organisatie.

Van 29 augustus tot en met 3 september toonde de HISWA te water circa 250 boten, honderden watersportartikelen en een grote diversiteit aan activiteiten. Beursmanager Michelle Jonker: “Al de eerste beursdag verkochten exposanten boten. Daarnaast zijn er diverse proefvaarten geboekt en offertes opgevraagd. De verwachting is dat exposanten komende maanden meer verkopen zullen realiseren. “

Verkopen
Veel exposanten toonden zich positief. Bas Lengers van Lengers Yachts heeft een zeer goede beurs gedraaid: “We hebben een zeer goede beurs gehad en veel nieuwe contacten opgedaan. Ik weet zeker dat er meerdere transacties uitkomen.” Nieuwkomer op de beurs AdmiralsTender kon de eerste beursdag al direct een boot verkopen aan een nieuwe klant. Een tweede boot volgde later in de week. Foppe-Jan Smit: “Ik weet zeker dat de sfeer van de HISWA te water bijgedragen heeft aan de verkoop.” De Catamaran Fontaine Pajot van Newpoint Moverbo trok veel bekijks. Hans Bouwens: “Meer mensen hebben interesse in catamarans, dat zien wij hier ook. We hebben veel mensen gesproken waaronder een aantal zeer geïnteresseerden.”

HISWA te water in Lelystad
Vanaf 2018 verhuist de HISWA te water naar de evenementenhaven Bataviahaven in Lelystad. De in-water bootshow heeft met het oog op de toekomst een uitgebreide oriëntatie uitgevoerd. Deze heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat vanaf 2018 de HISWA te water in Lelystad plaatsvindt. Als de HISWA te water haar leidende positie wil behouden en wil laten groeien, is een verhuizing naar een ruimere locatie een vereiste. De mogelijkheden van de Bataviahaven bieden dermate veel voordelen, dat de HISWA te water heeft besloten al in 2018 gebruik te maken van de uitgebreide faciliteiten die de evenementenhaven te bieden heeft. HISWA te water 2018 vindt plaats van 4 tot en met 9 september 2018.

HISWA Racevillage
Van 12 tot en met 20 juli 2018 organiseren HISWA te water en The Hague Offshore Sailing World Championship 2018 de HISWA Racevillage tijdens het wereldkampioenschap zeilen. Langs de kade van de haven van Scheveningen zal van alles te beleven zijn. Tijdens het WK gaan 150 jachten van 9 tot 20 meter de strijd aan om het kampioenschap.

Bron:

BootAanBoot


29-08-2017

Impressie van de Hiswa te Water 2017
Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water stand T90


24-08-2017

’Schip aan grond door peilbesluit’

Schepen lopen aan de grond en jachthavens langs het IJsselmeer en Markermeer worden onbereikbaar door peilverlaging die Rijkswaterstaat in het IJsselmeer wil gaan toepassen.

Dat vreest Jan Ybema van branchevereniging Hiswa op basis van een enquête onder jachthavens en jachtenbouwers. Een op de vijf schepen zou problemen krijgen omdat door de peilverlaging in het najaar, schepen met veel diepgang aan de grond lopen. Voordat het peilbesluit ter inzage komt, wil Hiswa van Rijkswaterstaat zwart op wit dat er geld is om uitgebreid te gaan baggeren.

Superjachten

Ybema voorziet met name problemen in havens bij Andijk, Medemblik, Den Oever, Muiden, Edam en Monnickendam. Klaas Hakvoort van de gelijknamige werf voor superjachten in Monnickendam verwacht absoluut in de problemen te komen door de peilverlaging. ,,Onze jachten worden steeds groter en steken 2.80 meter diep. Ze slepen nu al door de prut als ze in de vaargeul varen omdat er te weinig wordt gebaggerd. Als je dan het peil nog eens verlaagt, komen ze vast te zitten.’’

Flexibel

Rijkswaterstaat wil binnen enkele jaren een flexibel peil invoeren op het IJsselmeer en Markermeer. In het voorjaar wordt in maart het peil 10-15 centimeter verhoogd en in het najaar augustus 10-15 centimeter verlaagd. De plannen vloeien voort uit het Deltaprogramma waarin Nederland zich moet wapenen tegen een stijgende zeespiegel en meer langdurige plensbuien. Het IJsselmeer is met tweeduizend vierkante kilometer water een grote waterbuffer, belangrijk voor drinkwater en industrie.

Hiswa wil een baggerprogramma dat wordt uitgevoerd vóór de peilverlaging doorgang vindt. Voorlopig wordt dat becijferd op dertig miljoen per jaar. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie een tegemoetkoming voor jachtbouwers en jachthavens die in de problemen raken door de peilverandering.

Vaarseizoen

,,Vanaf augustus willen ze het peil laten zakken, maar dat is midden in het vaarseizoen. Er zijn steeds meer schepen die diep steken. In vaargeulen, bij jachthavens en in ondiepe gebieden krijg je problemen. Dit kost de watersportsector, horeca en middenstand jaarlijks 60 miljoen euro aan omzetverlies’’, zegt Ybema. Ook bij het hoge voorjaarspeil voorziet hij problemen bij de Hollandse- en Stichtse brug waar masten van schepen op weg van of naar jachthavens achter die bruggen kunnen vastlopen.

Baggerprogramma’s

Roelof Smedes van Rijkswaterstaat Midden Nederland heeft Hiswa aangeraden samen met gemeenten op te trekken die vanwege de toeristische watersportbelangen ook baggerprogramma’s kunnen opstarten. Vooralsnog is Rijkswaterstaat niet van plan baggerprojecten op te nemen in de plannen voor het peilbesluit. Vanaf oktober start een inspraakprocedure waar Hiswa en landbouw hun zienswijzen kunnen indienen.

Niet ter inzage

Hiswa vindt dat het peilbesluit zelfs nog niet ter inzage kan worden gebracht en zegt dit af te gaan stemmen met de gemeentelijke bestuurders van de IJsselmeergemeenten. ,,Rijkswaterstaat weet welke problemen er aan de orde zijn dus zij kan nu niet achteroverleunen en toch doorgaan met de procedures. Dit is net zo iets als varen met je handen voor het ogen en hopen dat het goed gaat,” aldus Ybema.

Boeren willen dijkverhoging

Boeren in met name Friesland lopen ook te hoop tegen de plannen, maar die vinden het in de zomer weer te nat worden.

Zij vrezen bij storm ondergelopen akkers en pleiten voor verhoging van de zomerdijken. In Noord-Holland speelt dit amper volgens LTO.

Rijkswaterstaat neemt geen buitendijkse maatregelen om zomerdijken op te hogen, laat Roelof Smedes van Rijkswaterstaat Midden Nederland weten. Landbouworganisatie LTO Noord is daarom uit de klankbordgroep gestapt die praat over de peilaanpassingen in het IJsselmeer. Ybema van de Hiswa stapt nog niet uit het overleg, zoals LTO deed. ,,We zijn nog on speaking terms, maar zo langzamerhand nadert wel een deadline.’’

’Schip aan grond door peilbesluit’

Een 61 meter motorjacht Just J’s van Hakvoort vaart leeg naar Amsterdam (diep water) waar in het dok pas roeren, schroeven en stabilisatorvinnen worden gemonteerd die in de ondiepe Gouwzee zouden beschadigen.
 
​Bron:
 

16-08-2017

Piet Hein (80) fascineert nog

Koninklijk jacht Piet Hein ligt eind deze maand tijdelijk in de haven van Huizen op initiatief van VaarKracht, de stichting die kankerpatiënten een dag mee uit varen neemt. Het monumentale schip viert 28 augustus z’n tachtigste verjaardag en fascineert gasten aan boord nog elke dag.

Als tachtigjarige heeft koninklijk jacht Piet Hein nog niets aan schoonheid verloren en spreekt ook vandaag nog tot de verbeelding, getuige de reacties die de vrijwilligers van Stichting Piet Hein telkens krijgen. Het idee dat Juliana en Bernhard, hun dochters en hun gasten decennialang aan boord waren, spreekt tot de verbeelding. De salon waar de prins en prinses hun koffie of glaasje wijn dronken, de ronde eethoek waar zij aan het ontbijt zaten en dineerden voorop, het bescheiden werkhoekje van de prinses, hun slaapkamer, hun badkamer… Je kunt er als gewoon burger nu zomaar een kijkje nemen. Veel heeft de tand des tijds doorstaan en veel onderdelen zijn nog de originele uit 1937.

Karakteristiek
Tachtig jaar geleden, op zaterdag 28 augustus 1937, was het indrukwekkende Prinsenjacht op het Buiten-IJ bij Muiden onder grote belangstelling rond de klok van vieren aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard. ‘Om dit schip zweven de beste gevoelens van het Nederlandse volk. Moge dit schip beantwoorden aan alle uwe verlangens en moge het onder uwen standaard veilig en gelukkig varen’, sprak voorzitter Ernst Crone van de technische commissie die de bouw begeleidde. ,,Dit schip zal u voeren tot het karakteristieke schoon van Nederland, dat aan het water in de eerste plaats te vinden is.”
Kort daarvoor waren prinses Juliana, prins Bernhard en diens broer Aschwin in het anders zo stille maar nu feestelijk versierde Muiden door burgemeester De Raadt ontvangen te midden van een grote mensenmassa. Iedereen wilde een glimp van het jonge paar opvangen, alvorens zij buitengaats gingen. ‘Er was een gewemel en een levendigheid als Muiden zich in geen jaren kon herinneren’, schreef de krant later. De steiger waaraan de Piet Hein lag afgemeerd was versierd met guirlandes en oranje tapijten. Prinses Juliana was voor de gelegenheid gekleed in een blauw pakje met korte witte mantel en een witte hoed. De prinsen Bernhard en Aschwin waren in zeiltoilet gekomen, zoals de verslaggever noteerde. Ander leuk detail: op het schip wapperde bij het uitvaren de driehoekige ledenstandaard van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereniging in Muiden, waarvan de prins 5 februari 1937 lid was geworden. Na de overdracht werd het vaantje ter plekke vervangen door de vierkante Oranje-standaard.

Nationaal huwelijksgeschenk
Bij de bekendmaking van hun verloving, een jaar eerder, was het Algemeen comité tot aanbieding van een nationaal huwelijksgeschenk gevormd om namens het Nederlandse volk een cadeau aan te bieden. Dat geschenk werd de Piet Hein, genoemd naar de roemruchte zeevaarder Piet Pieterszoon Heyn die naam had gemaakt met de verovering in 1628 bij Cuba van de Spaanse zilvervloot. Het prinselijk paar had aan een motorjacht de voorkeur gegeven boven een zeiljacht.

Scheepsontwerper
Voor het ontwerp van het Prinsenjacht kreeg de op Java geboren scheepsontwerper Henri Willem de Voogt uit Haarlem de opdracht. Een man met een uitzonderlijk talent; al op zestienjarige leeftijd had hij zijn eerste zeilboot – de Wim – ontworpen. Over zijn schouders werd meegekeken door de leden van de technische commissie van Ernst Crone. Die lette onder meer goed op de bruikbaarheid van het jacht op de Nederlandse wateren – het schip moest alle elf provincies kunnen aandoen. Vanwege de beperkte hoogte van sommige bruggen, werd besloten dat de bovenste rand van de schoorsteen afneembaar moest zijn en de mast strijkbaar. De Voogt tekende een elegant wit schip met mooie houten opbouw en houten dekken.
Het interieur is van de hand van architect ir. Sybold van Ravesteijn die daar de wensen van prinses Juliana voor een sobere, doelmatige aankleding bij betrok. Nadat eerst een van paraffine gemaakt schaalmodel was gemaakt en getest in Wageningen, werd de bouw van het vorstelijke jacht gegund aan de vermaarde Amsterdamse scheepswerf van G. (Gerard) de Vries Lentsch jr. 25 maart 1937 was op de werf aan het IJ onder het toeziend oog van o.a. twee leden van de hofhouding de kiellegging. Al op 14 augustus van dat jaar vond onder het geloei van tientallen scheeptoeters de tewaterlating plaats, nadat prinses Juliana het schip met een ferme bijlslag en champagne had gedoopt.

Overdracht
Twee weken nadien werd de Piet Heijn officieel aan het prinselijk paar overgedragen. Dat gebeurde net onder Pampus onder het toeziend oog van de opvarenden van een kleine armada van bijna duizend (!) kleine en grote schepen, waaronder een stoomjacht met gasten die vanuit Huizen was komen varen met rederij Nieuwe Onderneming IJselmeer. Bij de plechtige gelegenheid werd prins Bernhard het erevoorzitterschap van de ‘koninklijke’ verleend.
Iedereen genoot van het spektakel dat ook werd bezocht door drie watervliegtuigen van de Marineluchtvaartdienst die na een paar keer laag overvliegen in de buurt van de Piet Hein landden en het prinselijk paar staande saluut bracht. Net voor vijven begon de vlootrevue met voorop een groep Volendammer botters vol vissers en vissersvrouwen die uit volle borst ‘Lang zullen ze leven’ zongen. Wie er niet bij kon zijn, kon thuis via een levendig radioverslag van de KRO toch een beetje bij zijn.

Elegant schip
31,33 meter lang is de Piet Hein, 5,49 meter breed en de diepgang is 1,54 meter. De topsnelheid is twaalf knopen. Aan boord van het ranke schip is zit- en slaapruimte voor zes personen plus vijf bemanningsleden. Bovendeks zijn een flink achterdek, een royale salon achter en een eetkamer aan de voorzijde met daar tussenin de entree en het stuurhuis. Het voordek is ruim en het schip heeft ook nog een groot bovendek.
Benedendeks zijn van achter naar voren lopend een magazijn, een tweepersoons hut, een wc, linnenkamer, twee eenpersoons hutten, de hut van prins en prinses met badkamer, wc en garderobe, de machinekamer, de kombuis, een wc, de kapiteinshut, een bedhut, de hutten van de kok en van de machinist, het bemanningsverblijf en in de punt een douche. Het prinselijk paar en hun dochters of gasten verbleven benedendeks afgescheiden van het personeel.
Vijftig bedrijven en dertig particulieren schonken onderdelen voor de Piet Hein – schenkingen die op elkaar waren afgestemd om eenheid in stijl te waarborgen. Bij de overhandiging van het schip kon Ernst Crone niet al die gulle gevers bij naam noemen, maar wel de Nederlandse Vereeniging van Huisvrouwen. Die had niet alleen de keukenuitrusting geschonken, maar ook de proviandkasten gevuld, voor het keukenlinnen gezorgd en een stofzuiger gekocht plus… een verstelmandje!
Tezamen met de mooi teakhouten betimmering en de sobere maar comfortabele meubels met hun afgeronde hoeken leverden de vele schenkingen een stijlvol interieur op. Voor de voortstuwing van het schip zorgen twee grote Daf dieselmotoren van allebei 210 PK. De Piet Hein kreeg trouwens ook twee bijboten: een snelle motorboot en een 14-voetsjol om mee te zeilen.

Luftwaffe
Slechts enkele jaren konden Juliana en Bernhard onbekommerd met de Piet Hein varen, tot de Tweede Oorlog uitbrak en het schip door de Duitsers werd geconfisceerd om uitgerust met geschut op het dek te worden ingezet voor de Luchtwaffe. Na de oorlog is het schip in Hamburg in slechte staat teruggevonden. Na noodzakelijk herstel hebben Juliana en Bernhard er nog talloze vaartochten mee gemaakt tot 17 december 1980. Toen is na een grondige restauratie op de Rijkswerf van de Koninklijke Marine in Den Helder het schip overgedragen aan de Stichting Piet Hein, nadat het koninklijk paar er in Rotterdam nog één kort afscheidstochtje van de Rotterdamse Parksluizen naar de Coolhaven mee had gemaakt.

Met dank aan sponsors – zowel particulier als bedrijven – en een groep enthousiaste vrijwilligers wordt het nautisch monument Piet Hein varend gehouden. Tal van mensen hebben afgelopen decennia met de Piet Hein kunnen varen – eind augustus opnieuw ook met gasten van stichting VaarKracht.

VaarKracht verzorgt vaartochten voor mensen die leven met kanker; even de zorgen aan wal houden; “even een moment geen kankerpatiënt” zijn.
Met het historisch besef dat koninklijk jacht Piet hein precies 80 jaar geleden in de vaart werd genomen heeft Vaarkracht het schip gehuurd om met patiënten en naasten een memorabele vaartocht te hebben. Het schip ligt in Huizen, bij bij de Kalkovens Nautisch Kwartier d.d. 26 en 28 augustus en bij restaurant Haven van Huizen d.d. 27 augustus.

Vaarkracht vaart ook in 2018 met de Piet Hein. In overleg wellicht in uw gemeente?

Vaarkracht    ​              logo anan 6 small


Afbeeldingsresultaat voor statenjacht piet hein


10-08-2017

'Een euro per meter voor een ligplaats? Dat is goedkoop!'

DIEVERBRUG - De jachthaven van Dieverbrug zou rond deze tijd helemaal vol moeten liggen. Maar sinds je moet betalen voor een ligplaats, is dat al lang niet meer zo. Veel plekken zijn leeg.

En dat op een plek die voor ruim een miljoen euro is opgeknapt, waar een jachthaven is gebouwd en waar voorzieningen als douches, toiletten en waterpunten zijn aangelegd. De provincie investeerde flink in de watersport in Dieverbrug.

Euro per meter boot
Het gebruik van deze voorzieningen kost een booteigenaar een euro per meter. "Dat is helemaal niet duur" volgens Toon Lankhorst. Hij ligt met zijn boot in de haven. Expres. "Een euro per meter is een hele schappelijke prijs. Eigenlijk weinig."

Misschien het moeilijkste is wel het betalen via een app op de smartphone. De watersporters die gebruik maken van havens als Dieverbrug zijn vaak ouderen en die hebben niet zo veel met de app. De provincie heeft daarom iemand de opdracht gegeven om in Dieverbrug uitleg te geven over de app.

Gebruik smartphone om te betalen
Die app wordt overigens gebruikt in meer jachthavens en op meer plaatsen wordt geld gevraagd voor gebruik van douches, toiletten en wifi. De familie Van Geitenbeek uit Vinkeveen heeft er ook geen probleem mee. "We hebben nu plek. Voorheen werden hier boten in april neergelegd en in september weer opgehaald. Dat mocht niet, maar ze deden het wel. Die mensen liggen nu op de vrije plaatsen langs de Drentse Hoofdvaart." 

De gebruikers van de jachthaven die er nu liggen vinden het niet erg om te betalen. Maar of je die vergoeding moet afschaffen om de haven gevuld te krijgen? Nee zegt de familie Van Geitenbeek uit Vinkeveen. "Van ons mogen ze het zo houden. Het went vanzelf."

Langs de Hoofdvaart is het drukker
Betalen voor een ligplaats is nu nog een proef. Later wordt bekeken of deze methode definitief wordt ingevoerd. Voorlopig is er nog voldoende ruimte in de haven. Degene die niet wil betalen ligt 200 meter verderop. Daar is verder niks. Maar dat kost dan ook niks.

Er is nog plek genoeg in de haven van Dieverbrug (foto: RTV Drenthe / Andries Ophof)

Bron:


02-08-2017

HISWA

HISWA te water 2017

De 2017 editie van de HISWA te water vindt plaats van dinsdag 29 augustus tot en met zondag 3 september in Amsterdam Marina op de NDSM-werf. Elke dag geopend van 10.00 - 18.00 uur. 

Dé beurs voor watersporters

De HISWA te water is de enige in-water bootshow van Nederland. Aan de steigers liggen zo’n 250 boten in alle soorten en maten; van sloep tot zeiljacht en van motorboot tot tender. Op de kade vindt u een breed assortiment van nautische producten. Op het water spettert het van de activiteiten voor jong en oud. Een inspirerend evenement voor iedereen die van watersport houdt. 

Van basic tot superluxe

Wilt u een boot kopen? U oriënteren op de nieuwste modellen? De laatste trends in de (inter)nationale jachtbouw ontdekken? Tips van professionals krijgen? De HISWA te water is het Mekka voor iedereen die graag het water op gaat en van mooie boten houdt. Bezoekers ontdekken er de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. Van klein tot groot, seriegebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester: het overzicht van boten, met ook dit jaar weer tientallen (wereld)primeurs, is zonder meer indrukwekkend te noemen.      

Meer dan boten

De HISWA te water biedt meer dan alleen boten. Op de kade presenteren exposanten hun nautische artikelen, kleding en accessoires. Op en rond het water vindt een spetterend programma plaats voor kinderen en volwassenen. Proefvaren, zeillessen voor kinderen, roeien, surfen, manoeuvreerwedstrijden en matchracen zorgen voor een dynamisch watersportdecor rondom de tentoongestelde boten.

​Hier is de link naar de site: HISWA TE WATER 2017

Beekhuis Yachtbrokers op de Hiswa te Water 2017

Beekhuis Yachtbrokers is vertegenwoordigd op de stand van Yachtfocus met het komplete aanbod! Het standnummer is T90


27-07-2017

Hiswa luidt noodklok: "Meren zijn onbevaarbaar"

De Hiswa luidt de noodklok. Volgens de watersportvereniging zijn de meren rondom Flevoland grotendeels onbevaarbaar geworden door de wildgroei van waterplanten. De Hiswa heeft aan de bel getrokken bij Minister Schultz, maar zij vindt dat de regio's zelf verantwoordelijk zijn.

De waterplanten zorgen voor grote problemen. Boten die vastlopen, koelsystemen die verstoppen en zwemmers die verstrikt raken. "Het probleem van woekerende waterplanten is nog nooit zo groot geweest", zegt Gerdina Krijger van de Hiswa. De oorzaak van het probleem is dat Rijkswaterstaat alleen vaargeulen voor de grote beroepsvaart vrijhoudt door te maaien, maar daarbuiten nauwelijks.

Grootste boosdoener is de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Door inspanningen van Rijkswaterstaat om het water in Nederland zuiverder te krijgen, woekeren deze planten nog harder. "Dat is een ongewenst bijeffect. Maar veel ellende kan voorkomen worden door tijdig en voldoende te maaien", stelt Krijger.

De Hiswa pleit er al langer voor dat de overheid ingrijpt en het probleem structureel aanpakt. 
Volgens minister Melanie Schultz (Waterkwaliteit) zijn de regio’s zelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen. Maar daar is de Hiswa niet over te spreken. "Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd’’, aldus Krijger.

foto van Willem Beekhuis.

Bron:


 

Realistisch

Bij u aan boord geven wij een markt- gerelateerd prijsadvies af en bespreken we de te voeren verkoopstrategie...
Lees verder...

Transparant

Verkoopkosten inzichtelijk door lage provisie met urendeclaratie; snelle verkoop betekent lage kosten...
Lees verder...

Zekerheid

Verkooptraject volledig in handen van notariskantoor; géén derdenrekening beheerd door de makelaar zelf...
Lees verder...

Full-service

Geen verkoophaven, echter wèl volledige service voor uw jacht op de eigen ligplaats...
Lees verder...