Nieuwe deuren voor Friese Sluis

De Friese Sluis in Noordoostpolder heeft donderdag nieuwe sluisdeuren gekregen. Dat was een flinke operatie; met een hijskraan werden de deuren op hun plek gezet. Het zijn behoorlijk zware gevaartes van achttien ton weten en tien meter diep zijn.

Het hele complex tussen Rutten en Lemmer wordt opgekalefaterd waardoor de weg voorlopig afgesloten is. Voor fietsers en voetgangers is een tijdelijke noodbrug en de brug voor het overige verkeer is vlak voor de Kerst weer open.

Wethouder Jan de Reus is enthousiast over de nieuwe sluisdeuren. "Ze zijn van hout en dat is uniek in Flevoland en zelfs in Nederland." Ook het monumentale bedieningshuisje krijgt een onderhoudsbeurt en wordt voorzien van nieuwe apparatuur zodat de sluis, net als alle andere sluizen, vanuit het provinciehuis bediend kan worden. De Reus: "Er waren de laatste tijd veel storingen en daarom wordt al die oude troep vervangen."

De operatie is onderdeel van een groter project van de provincie waarbij zestig bruggen en sluizen worden gerenoveerd. Het werk aan de Friese Sluis moet 21 december klaar zijn.

Bron:

  • < 1 minuut