Ondernemer Zuidlaardermeer vreest waterplantenoverlast: 'Dan is vaarrecreatie voorbij'

'Straks kan je niet meer op het Zuidlaardermeer varen omdat je boot vastloopt in de waterplanten', vreest ondernemer John Stalman. Hij heeft een jachthaven en watersportwinkel aan het meer.

De ondernemer heeft zorgen over de plannen van waterschap Hunze en Aa's. Zij willen onder andere de groei van waterplanten stimuleren om zo de waterkwaliteit in het Zuidlaardermeer te verbeteren. Dat schrijft RTV Noord.

Geen oplossing bij explosieve groei waterplanten

Samen met het Watersportverbond vreest hij dat de vaarrecreatie daar ernstige gevolgen van gaat ondervinden. Er zou geen oplossingen zijn wanneer de waterplanten explosief gaan groeien en daarmee vaarroutes blokkeren. 'Als dat gebeurt dan is alle vaarrecreatie voorbij', stelt Stalman.

Volgens hem hebben vaarrecreanten nu al last van de planten. Hij laat foto's zien van een schroef waarin allemaal waterplanten vastzitten. Het zou volgens hem alleen maar vaker gebeuren wanneer het waterschap de waterplanten stimuleert.

Hij maakt zich dan ook ernstig zorgen over de toekomst van zijn onderneming wanneer de de plannen werkelijkheid worden.

Ik heb een bedrijf opgebouwd met gelukkige watersporters. Ik zie het dan in een hele langzame, stille dood sterven" John Stalman - ondernemer

'Ik vraag mij af waar het voor mij dan naar toe gaat. Ik heb een bedrijf opgebouwd met gelukkige watersporters. Ik zie het dan in een hele langzame, stille dood sterven.' Hij heeft zijn zorgen gedeeld met de gemeente Midden-Groningen, waar Kropswolde onder valt.

Gemeente Midden-Groningen verontrust

De gemeente laat in een reactie weten ook verontrust te zijn. 'Het college maakt zich zorgen om de toeristische en recreatieve belangen op deze beleidsvoornemens', laat een woordvoerder namens het gemeentebestuur weten.

'De vaardiepte is van essentieel belang voor deze functies en dat lijkt onvoldoende te zijn geborgd', stelt de gemeente.

Ondernemers stapten in 2019 uit een overleg

Overigens zijn de plannen niet helemaal nieuw. In 2019 werd ook al gesproken over het plan om de groei van waterplanten te stimuleren. Ondernemers hebben toen besloten om uit het overleg te stappen. Ze vonden dat er te weinig rekening werd gehouden met hun belangen.

Een woordvoerder van waterschap Hunze en Aa's vindt het jammer dat de zorgen zo hoog oplopen. 'Wij denken dat we dingen heel grondig doen in goed overleg met iedereen', vertelt Cora Kuiper.

Stimulering van waterplanten

Bovendien benadrukt ze dat er nu wordt geageerd tegen beleid dat in 2019 al is vastgesteld. 'Dat beleid is destijds tot stand gekomen met allerlei participatiesessies', aldus Kuiper. Volgens haar wordt binnenkort besproken hoe ze onder andere de stimulering van waterplanten gaan uitvoeren.

Aankomende woensdag zal ondernemer John Stalman zijn zorgen uiten tijdens een vergadering van het waterschap.Bron:

  • ± 2 minuten