Schip Neeltje Jantje Tiel in nood

Reddingsactie voor Neeltje Jantje

Het was toch al een dramatisch jaar voor Tiels varend monument Waalschokker Neeltje Jantje. Door corona geen vaartochten, SAIL Amsterdam ging niet door en in plaats van dat het vaartuig lag te pronken in de Tielse haven tijdens open monumentendag lag de oude dame op een scheepswerf in Heerewaarden. Vlak voor deze happening liep ze namelijk averij op!

Stroming

“Geen vaartochten betekent geen inkomsten”, vertelt Roemer Daalderop, secretaris van het bestuur van de Stichting tot Behoud van de Neeltje Jantje. “Wij worden door Zeehaven IJmuiden altijd ingehuurd om tijdens SAIL Amsterdam mee te varen in de parade met hun doorgaans buitenlandse gasten aan boord. Daar staat een flinke vergoeding tegenover. Die missen we nu ook, naast alle gewone vaartochtjes op de Waal.” De averij die Neeltje opliep was eigenlijk niet eens de grootste ramp. Het herstel werd gedekt door de verzekering. “Bij laag water is er sprake van sterke stroming. Door een flinke onderstroom is de Neeltje Jantje als het ware op een krib gezogen. Ze lag vast op die krib en werd er door de stroming steeds tegenaan geduwd. Er was een grote schade aan de boeg, de huid, het roer en de schroef-as. De schroef was ook verbogen.”

Buitenromp

Op de werf, tijdens reparatie van de averij, bleek echter dat de boot een vorm van “ouderdomsschade” heeft. Eigenlijk wel logisch want de schuit is bijna 90 jaar oud, delen van de huid zijn versleten. Extra reparaties aan de onderwaterromp blijken noodzakelijk. “Er moet een nieuwe buitenromp om het schip heen. Om haar weer veilig te laten varen is het dubbelen van de bodemplating noodzakelijk, dan is zij weer als nieuw en kan de boot weer 30 tot 50 jaar mee. Je kunt het vergelijken met een oude dame die een nieuwe heup moet, na de operatie kan ze er weer jaren tegenaan”, aldus Roemer. Hij noemt het een geluk bij een ongeluk dat het mankement nu ontdekt is, bij toeval eigenlijk. Maar het betekent wel een onvoorziene kostenpost en dat in deze financieel toch al zo moeilijke tijd.

Oproep

“Het is een penibele situatie”, zegt Roemer, “we hebben een extra kostenpost van 20.000 Euro op de begroting. Deze onverwachte extra kosten om het historische vaartuig voor de stad Tiel te behouden kan onze stichting niet betalen. Als bestuur van de stichting zien wij ons genoodzaakt een bijzondere oproep te doen aan bewoners en bedrijven uit Tiel en omgeving.” Het bestuur roept iedereen die kan helpen contact op te nemen. “Er zijn een aantal mogelijkheden waarop men iets kan doen, via onze website kan men bijvoorbeeld nu al een vaartocht voor 2021 boeken en betalen, dan kunnen wij het geld daarvan nu al gebruiken.” Maar er zijn allerlei andere mogelijkheden denkbaar, bedrijven worden opgeroepen om materialen zoals hout en staal ter beschikking te stellen, maar ook diensten en vakmanschap zijn welkom, uiteraard ook door particulieren.

Sponsor

Bedrijven kunnen sponsor worden, afhankelijk van hun donatie kunnen ze kan één of twee keer per jaar met hun relaties een vaartocht maken. Ook voor particulieren wordt er aan een soortelijke acties gedacht. Binnenkort kan men ‘Vriend van Neeltje Jantje’ worden, en om haar vrienden dan te vriend te houden worden er een aantal ‘opstapdagen’ per jaar georganiseerd. De vrienden mogen dan een uurtje varen met een groepje van 10 tot 12 personen. Verder wordt er nog gedacht aan een crowdfundingsactie en zijn alle verdere ideeën van de lezers van harte welkom.

Zie ook: NEELTJE JANTJE

Contact via de e-mail: info op neeltjejantje punt nl

Voor informatie of tips kunt u bellen met Roemer Daalderop – tel. 06-26078399


Bron:

  • ± 3 minuten